"В'язання Василів" може стати об'єктом нематеріальної культурної спадщини


В Івано-Франківській області науковці вважають, що різдвяна традиція "в'язати Василів", яка існує в селі Липівка Рогатинського району, може увійти до національного реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини.

Про це повідомила завідувач фольклорного відділу Івано-Франківського обласного науково-методичного Центру туризму та культури Стефанія Капустинська, пише.

"Ми вважаємо, що традиція віншування (вітання – ред.) Василів, яка існує в селі Липівка, Рогатинського району, а це на Опіллі, може увійти до національного реєстру об’єктів нематеріальної культурної спадщини. У селі Липівка існує дуже цікавий, своєрідний і самобутній обряд. Це є жива традиція, бо й досі дівчата ходять "в'язати Василів", як казали колись", – зазначила Капустинська.

За її словами, на свято Василія Великого дівчата у Липівці виплітають спеціальний грегор (вінок – ред.) з гілок сосни і перев’язують ними чоловіків на ім’я Василь ніби рушниками, через плече. Потім надівають на чоловіків каракулеві шапки, заквітчані також сосною та колосочками, й вручають їм Різдвяну Зірку, водночас гарно віншуючи Василя у колі. Опісля всі разом йдуть колядувати.

Відомо, що свято Василя Великого відзначають 14 січня. Це одне з найбільших релігійних свят Різдвяного циклу. Традиційно після Служби Божої у цей день посівальники засипають зерном біля хати рідних та знайомих, вітаючи їх зі святом Василія та Старим Новим роком. Вважають, що у цей день до хати першим має зайти чоловік, щоб у родині увесь рік було добре.