Вакансії є – людей нема. У Калуші бракує робочої сили


Так ситуацію щодо ринку праці у Калуші охарактеризувала директор Калуської міськрайонної філії Івано-Франківського центру зайнятості Світлана Довганич.

А йшлося про це під час засідання Ради роботодавців Калуша, яке відбулося днями. Рада роботодавців була створена у березні цього року з ініціативи обласного Центру зайнятості. Головним її завданням є покращення інвестиційного клімату в місті, зменшення відтоку кадрів та відсотка безробітних, пише Калуш FM.

У засіданні також взяв участь директор Івано-Франківського обласного центру зайнятості Василь Цимбалюк. Він, зокрема, поінформував, що на Калущині є 5820 роботодавців. Більшість з них – 3729 - не мають найманих працівників, а 2000 – використовують найману робочу силу.

Як повідомила Світлана Довганич, незважаючи на те, що рівень безробіття у Калуші зменшується (з 1,7% у 2015 році до 0,93 у 2018 році), ситуація насправді є доволі тривожною, оскільки йде відтік кадрів, бо люди виїжджають на роботу за кордон.

– Наразі вакансій у центрі зайнятості є більше, ніж безробітних, - зауважила посадовець. - 60% безробітних – це люди з вищою освітою, а працедавці більше потребують кваліфікованих працівників робітничих професій – токарів, слюсарів, зварників, будівельників. Такі ж працівники масово виїжджають за кордон.

При цьому вона зазначила, що знайти роботу з достойним заробітком і офіційним працевлаштуванням у нашому регіоні і Калуші зокрема  – не проблема. Зарплатню у понад 10 тисяч гривень у нас платять будівельникам, токарям, зварникам, слюсарям, які здебільшого працюють від виробітку. Звертаються до нас у пошуку працівників і роботодавці з Франківська, Долини, Львівської області, які пропонують не лише достойну зарплатню, а й довіз на роботу та одноразове харчування.

За словами Світлани Довганич, 84% з тих, які звертаються у Калуську філію центру зайнятості, відразу влаштовуються на роботу, так і не набувши статусу безробітного. Проте є багато людей, які приходять не за працевлаштуванням, а з метою отримання тієї чи іншої довідки, тому статус безробітного на 1 червня надано лише 570 особам.

Водночас центр зайнятості йде назустріч і роботодавцям, і тим, хто хоче працевлаштуватися. Зокрема, надає кошти для започаткування власної справи, оплачує навчання та перекваліфікацію, протягом року відшкодовує сплату єдиного внеску й інше.