Василь Чуднов про видобуток «сланцю» на Прикарпатті: Ризик є завжди!


Минулого тижня сесія Івано-Франківської облради погодила Угоду про розподіл вуглеводнів, яка передбачає видобуток сланцевого газу на Прикарпатті іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра Олеська». Після запальних дискусій, 62 депутати із 81 присутнього проголосували за видобуток «сланцю».

Кореспонденти «Бліц-Інфо» запитали у політиків їхнє бачення плюсів та мінусів майбутнього видобутку сланцевого газу на Прикарпатті.

На думку колишнього народного депутата Василя Чуднова, це погодження принесе області багато користі.

«Я не бачу шкоди від цієї угоди, а тільки плюси та перспективу розвитку нашого рідного краю. І соціально-економічний розвиток Прикарпаття пов’язую якраз з втіленням цього проекту. Адже це тисячі нових робочих місць та начислення до бюджету. Головне, що буде внесено зміни до бюджетного кодексу і при розподілі прибутків ми отримаємо 10% від прибутку української сторони. А це колосальні кошти. Що стосується ризиків, то вони є завжди.  Навіть вийшовши з хати на вулицю ми чимось ризикуємо», - зауважує Василь Михайлович.

Пан Чуднов також наголошує, що Україна не перша у видобутку «сланцю».

«У нас є досвід розвинутих країн, таких як США, Канада, європейські держави, де вже давно добувають сланцевий газ. І поки що жодної техногенної катастрофи при виконанні цього проекту там не було. Тому не варто говорити про ризики», - вважає політик.