Верховна рада ухвалила медреформу


Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» з урахуванням зачитаного під стенограму переліку поправок до тексту проекту закону.

За прийняття відповідного законопроекту №6327 проголосувало 240 депутатів, повідомляє Укрінформ.

Перед тим, як поставити на голосування прийняття законопроекту в цілому, ВР врахувала ряд поправок, номери яких були зачитані заступником голови Комітету з питань охорони здоров'я Іриною Сисоєнко. За підтвердження цих поправок проголосувало 229 депутатів.

У ході голосування член Комітету Сергій Березенко зачитав поправку, згідно з якою передбачається дворічний перехідний період нової системи фінансування на первинній ланці.

"Ми прийшли до компромісу з Кабміном, що ми отримуємо ще до двох років перехідного періоду, коли первинна ланка може фінсуватися і за рахунок субвенції, і за новою моделлю"

Даним законопроектом передбачається з 1 січня 2018 року початок зміни моделі фінансування системи охорони здоров’я в Україні на первинній ланці. Оплата за надану медичну послугу пацієнту за єдиним тарифом на вторинній та третинній ланці буде впроваджуватися з 2019 року. До 2020 року вся система охорони здоров’я перейде на прямі оплати від Національної служби здоров’я України лікарям та медичним установам усіх напрямків спеціалізації.

Так, парламент передбачив створення центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом, що реалізує державну політику у сфері організації фінансування надання медичних послуг та лікарських засобів, здійснює свої повноваження безпосередньо та через утворені у встановленому порядку територіальні органи.

Реформа передбачає у межах державного гарантованого пакета надання державою пацієнтам оплату за рахунок коштів Державного бюджету України в обсязі, встановленому законом, необхідних медичних послуг та лікарських засобів, пов’язаних з наданням: екстреної медичної допомоги; первинної медичної допомоги; вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги; третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги; паліативної допомоги, медичної реабілітації, меддопомоги дітям до 16 років, а також супроводженням вагітності і пологів.

Відповідно до законопроекту для всієї території України будуть встановлені єдині тарифи оплати медичних послуг і препаратів, які будуть надаватися за програмою медичних гарантій. Отримувати оплату за медобслуговування пацієнтів будуть установи охорони здоров'я і фізичні особи-підприємці, які укладуть відповідні договори з Національною службою здоров'я. У тариф закладається оплата праці медичних працівників не менша за 250% середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому буде застосовуватися тариф.