Верховний суд дозволив Опозиційному блоку діяти на Прикарпатті


Рішення про заборону цієї партії 17 квітня 2015 року ухвалили депутати Івано-Франківської облради.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду погодився з позицією попередніх судових інстанцій і визнав протиправним та скасував рішення Івано-Франківської обласної ради від 17.04.2015 року в частині заборони на території області діяльності політичної партії «Опозиційний блок». Про це повідомляє «Главком» на постанову суду від 17 жовтня.

Суть справа полягала у тому, що депутати Івано-Франківської облради проголосували за заборону на території області діяльності Комуністичної партії України, Партії регіонів, політичної партії «Опозиційний блок» та Партії розвитку України як таких, що суперечать національним інтересам та порушують права і свободи громадян України. Також рада звернулася до Головного управління юстиції в області з вимогою зняти з реєстрації місцеві організації вищевказаних політичних партій.

Місцеві обранці керувалися результатами та наслідками голосування 73 народних депутатів України, членів фракції Партії регіонів та Комуністичної партії України, які ухвалили диктаторські закони 16 січня 2014 року, внаслідок яких загинуло більше сотні Героїв Небесної Сотні.

При цьому, Верховний суд вважає, що вирішення питання щодо заборони легалізації та діяльності певних політичних партій на території області не належить до компетенції обласної ради.

«Прийнявши оскаржуване рішення щодо заборони легалізації та діяльності політичної партії «Опозиційний блок» на території області, Івано-Франківська обласна рада вийшла за межі своєї компетенції та наданих Конституцією і законами України повноважень», - сказано у постанові суду.

Крім цього, суди попередніх інстанцій взяли до уваги наявність на території Івано-Франківської області прихильників Опозиційного блоку – 3705 осіб проголосували за цю політичну силу на позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року. Постанова Верховного суду набирає законної сили з дати її прийняття, є остаточною і не оскаржується.