Вертепи та свято пампуха: У Надвірній готуються до «Файного Різдва»


Фестиваль «Файне Різдво» відбуватиметься протягом місяця з 19 грудня по 14 січня. Фестиваль має на меті об’єднати всіх надвірнянців та гостей міста, які відзначатимуть новорічно-різдвяні свята щирими колядками та добрими віншуваннями в теплій родинній атмосфері, де справді відчувається дух Різдва.

На даний час силами комунальних служб активно тривають підготовчі роботи для проведення різдвяного дійства. Організатори фестивалю намагаються відродити історію і традиції відзначення новорічно-різдвяних свят у нашому місті в поєднанні з особливістю їх святкувань, притаманних невеличким європейським містам. Про це йдеться на сайті міської ради Надвірної.

Неповторності фестивалю придає міська ялинка, яка вже традиційно буде прикрашена унікальними  виробами ручної роботи, виготовленими, розписаними та розмальованими викладачами Надвірнянської художньої школи, станції юних техніків та волонтерами, в гуцульському та яворівському стилі. Поруч з ялинкою встановлять Різдвяну шопку.

Під час фестивалю буде функціонувати ярмаркове містечко. Минулого тижня на майдані поруч з ялинкою встановлено та облаштовано дев'ять дерев’яних будиночків, де мешканці та гості міста матимуть змогу придбати сувеніри, печиво, гарячі напої, різноманітну різдвяну продукцію ручної роботи тощо.

Також силами КП «Надвірнакомунсервіс» встановлено сцену на майдані Шевченка. Відділом культури Надвірнянської РДА підготовлена велика культурно-мистецька програма фестивалю, в якій братимуть участь відомі колективи та ансамблі нашого міста та району, інших областей України, а також заплановано виступ румунського колективу.

На сцені «Файного Різдва» вони покажуть справжнє різдвяне дійство: колядки, щедрівки, вертепи, свято пампуха, українські пісні, народні танці, файні молодіжні дискотеки та ще багато цікавого, неординарного та самобутнього. Активну участь у фестивалі також приймуть Надвірнянський коледж НТУ та позашкільні заклади, а саме: Надвірнянський районний центр дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді, Надвірнянські художня та музична школи тощо.

Милуватимуть око гостей фестивалю виставка-конкурс творчих робіт «Душа моя в Різдві щаслива»  учнів Надвірнянської  художньої школи у церквах та соборах, вітринах торгових закладів міста. Ще однією цікавинкою стане фотозона, а також Різдвяні листівки-розмальовки, виготовлені  Надвірнянською дитячою художньою школою та ГО «Надвірнянський туристично-інформаційний центр», які кожен охочий зможе придбати під час фестивалю.

На даний час докладаються усі зусилля, щоб мешканці та гості міста під час новорічно-різдвяних свят могли з радістю і хорошим настроєм відзначити Різдвяні свята.

Відкриття міської новорічної ялинки та початок фестивалю «Файне Різдво у Надвірній» відбудеться в День Святого Миколая, 19 грудня  о 16.00 год., під час якого запланований виступ фольк-гурту «Медовий Полин» з м.Тернопіль.