Від «Bereziv Bander Fest» — до «Заходу»


Де і як відпочити влітку? Це запитання, мабуть, непокоїть майже всіх. А якщо ви не маєте довгої відпустки, планів на закордонні вакації чи вітчизняні курорти і взагалі полюбляєте більш активний відпочинок, музику та подорожі, то фестивалі якраз для вас. Щороку в Україні відбуваються сотні фестів — музичних, літературних, театральних.

Як правило, найцікавіші  заплановані саме на літо, тож пропоную невеличку подорож наймасштабнішими та найцікавішими українськими фестивалями. Тим паче, що більшість із них відбувається в рідному Прикарпатті.

Березів покличе в Карпати
Із 17 по 19 липня в селі Верхньому (Вижньому) Березові Косівського району пройде етнофестиваль «Bereziv Bander Fest». Захід має на меті зберегти та популяризувати українську пісню в різних жанрах й виховувати молодь в патріотичному дусі. Тішить те, що фестиваль безплатний. Програма його обіцяє бути цікавою та різноплановою. Тут і виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, козацькі забави, уроки екстремального виживання в горах, вишколи від організації ВО «Тризуб», екскурсії мальовничими Карпатами, майстер-класи, гутірки від «Пласту», повстанська ватра, флеш-моби, працюватиме гуцульська етнічна кухня. Музикою фестивальний простір наповнюватимуть близько 40 відомих гуртів, серед них: «Тінь Сонця», «Веремій», «Гуцули», «Bandurband», «Колір ночі»,  «Salo v Chokoladi», «Сокира Перуна» та інші. Всі вторговані кошти передадуть ДУК «Правий сектор» на передову.

Врятувати Білий Черемош
24—26 липня «Черемош-фест» кличе любителів активного відпочинку та поціновувачів доброї української музики в урочище «Запідок» Верхнього Ясенова Верховинського району. Це екотуристичний фестиваль, мета якого не лише розважити туристів, а насамперед привернути увагу до проблеми техногенного знищення річки Білий Черемош, яку нівечать дамбами та трубами міні-ГЕСів. На гостей дійства чекають незабутні враження від рафтингу (спуск гірськими річками на плотах або човнах із веслами. — Авт.) Чорним Черемошем, екскурсій визначними місцями Гуцульщини, різноманітних майстер-класів, а також виступів музичних гуртів: «Вій», «Zapaska», «Гуцул Каліпсо», «Pushkin Klezmor Band», «Гуцули», «РоСол», «Петрос», «Петровичі», «Механічний апельсин», «Фліт», «Rock-H». Вхід платний — 149 гривень. 

«Ябко» збирає родини
Цього року в селі Унежі Городенківського району не буде міжнародного мистецького фестивалю «Арт-поле», який щороку збирав на своїй території тисячі поціновувачів творчого відпочинку як з України, так і з-за кордону. Натомість 7—9 серпня там пройде родинний етнофестиваль «Ябко». Організатори заходу обіцяють креативний вікенд для усієї сім’ї — від найменших до найстарших, а також навчити отримувати щоденне задоволення від сімейного життя та вміти розвиватись разом зі своїми чадами. У програмі «Ябка» — тренінги від запрошених майстрів, масові ігри для батьків і дітей, козацькі бої, майстер-класи з різноманітних ремесел, акустичний концерт, етноярмарок, велика ватра та багато інших цікавинок. На території фестивалю діятиме єдина заборона — вживати алкоголь, тому можете сміливо збирати своїх дітлахів, брати великий намет та вирушати до Унежа. Вартість квитка — 220 грн.

Вирушаємо до «Бандерштату»
31 липня — 1 серпня в Луцьку пройде всеукраїнський фестиваль альтернативної музики «Бандерштат», який популяризує сучасну українську музику, пропагує національну ідею, проукраїнський стиль мислення, українську мову, культуру, життєву активність. Це здорова підтримка та пропаганда рідного — так коротко характеризують «Бандерштат» його організатори. «ФлайzZzа», «Анна», «Тінь Сонця», «Роллік’с», «Карна», «Onuka», «Тартак», «Серцевий напад», «Фіолет», «O.Torvald», «Brutto» — неповний перелік гуртів, які формуватимуть музичну програму «Бандерштату». Тут також працюватиме літературна сцена, лекційний майданчик, на яких виступлять Мустафа Найєм, Володимир Парасюк, Віра Савченко, режисери «Babylon’13» та інші. Також будуть спортивні заходи, піші та велоекскурсії, нічні кінопокази. Вартість квитка на фестиваль — 250-300 гривень.

Мир, музика, любов
Український фестиваль щасливих людей — саме так характеризують «WOODSTOCK Ukraine» його організатори. Фест для щасливих пройде 7—9 серпня в Свірзькому замку на Львівщині. «WOODSTOCK» — це культовий фестиваль світового рівня, вперше його провели 1969 року в Бетелі (штат Нью-Йорк) як акт протесту проти війни у В’єтнамі та істеблішменту країни. Тоді під  гаслом «Мир, любов, щастя» він зібрав близько 500 тисяч осіб. До України «WOODSTOCK» добрався 2006 року. Цьогорічний фестиваль, за задумами організаторів, за настроєм та пацифістською позицією буде схожим на перший фестиваль 1969 року і стане місцем зустрічі молоді, котра не хоче війни. «Мир, музика, любов» — пропагує «WOODSTOCK Ukraine» через 46 років. Фестивальна територія буде поділена на декілька тематичних майданчиків. У Студії інтерактивного мистецтва відбуватимуться ворк-шопи, майстер-класи, театральні перформанси, художні майстерні, автограф-сесії, прес-конференціїѕ Релакснути, знайти спокій та відпочити гості фесту зможуть в Meditation Room. На сцені владарюватиме музика — цього року на ній виступлять такі гурти: «Мері», «Akute» «Bahroma», «5 Vymir», «Anebo», «Atmasfera», «Piano», «Натоліч», «Безодня» та ін. Великий плюс, що це безплатний фестиваль. Втім, потрапити на дійство зможуть лише зареєстровані учасники. Зробити це можна на його офіційному сайті. 

Наймасштабніший та найдорожчий
А 14—16 серпня в Родатичах поблизу Львова відбудеться фестиваль «Захід». Безумовно, це найпотужніша музична подія цьогорічного фестивального літа. Перелік запрошених музичних гуртів і виконавців вражає та задовольняє смаки навіть найвибагливішого меломана. На чотирьох сценах фестивалю виступлять понад 50 музикантів. Alina Orlova, «Kreator», «Kadebostany», «Onuka», ТНМК, «Воплі Відоплясова», «Бумбокс», «Dead By April», «Brutto», «Oomph!», «Pianoбой», «ДахаБраха», «Брати Гадюкіни», «Гайдамаки» та багато інших. Але є й одна ложка дьогтю в цій величезній бочці меду: вартість події для відвідувачів — 870 гривень за три дні. Звісно, це того варте, адже щоб відвідати один концерт деяких із цих груп, доведеться витратити і значно більше, втім, для пересічного українця це таки дороге задоволення. Також цього року на «Заході» організують аж два наметові містечка: безплатне і платне. Останнє буде обладнане різноманітними зручностями, абонемент на три дні коштує 150 гривень. 

газета Галичина