Відкриття фотовиставки Руслана Рамазанова "Парейдолія"


6 лютого о 15.00, галерея "Бастіон" відбудеться відкриття фотовиставки Руслана Рамазанова "Парейдолія".

Парейдолія - це феноменальна властивість людської свідомості розрізняти і виокремлювати обличчя та форми живих істот там, де їх бути не може. Наприклад, образи тварин у хмарах чи риси облич у корі дерев.

Усі ми час від часу помічаємо такі речі, але навіть не задумуємося, що за цим стоїть ціла історія виникнення мистецтва та релігій (видіння святих чи міфічних істот). Розглянемо парейдолію як каталізатор еволюції мистецтва.

Вже багато тисяч років мистецтво супроводжує життя та побут людини. Але що саме надихнуло людину до графічної творчості? Чому кожна культура має власні мотиви, орнаменти? Усе це виникло внаслідок спостереження за навколишнім середовищем, а саме за його територіальними характеристиками. Його флорою та фауною. Саме конкретні види тваринного та рослинного світу обумовили культурні образи, мотиви та орнаменти, які з давніх часів і по цей час вважаються культурним спадком.

У наш індустріальний час, коли людина відокремилась від природи, на жаль, втрачена можливість людини пильно спостерігати за природними процесами та розуміти мову природи. Як результат - розвиток мистецтва у культурному контексті призупинився. Маємо переважно унаслідування історичних пам'яток: рушники, вишиванки, орнаменти на посуді та інших предметах побуту, на жаль, вже без розуміння сенсу декоративно-прикладного мистецтва.

Метою виставки є донести інформацію про стародавні закони мистецтва, про його роль у формуванні культури та вплив на свідомість особистості.