Відомий футболіст з Коломийщини розповів, як йому грати в Естонії


У лютому цього року форвард "Карпат" Роман Дебелко перейшов на правах оренди до амбітного естонського клубу "Левадія".

Станом на сьогодні форвард забив уже 20 м’ячів у внутрішньому чемпіонаті, і йому залишилося провести п’ять голів, щоб щонайменше виконати поставлене президентом перед ним завдання на цей сезон.

Про адаптацію в новому колективі, футбольні амбіції і власні завдання нападник розповів UA-Футбол.

- Романе, чому ви вирішили переїхати саме в Естонію?

- У першу чергу через те, що тут я отримую ігрову практику, набираюся досвіду та впевненості. Для мене це дуже важливо. Раніше я нічого не чув про футбол в Естонії, але зараз в мене лише позитивні враження про країну та місцевий чемпіонат.

- Що вас найбільше здивувало та засмутило?

- Чемпіонат Естонії мене вразив своєю непередбачуваністю. Команди, які знаходяться наприкінці турнірної таблиці можуть відібрати залікові пункти в лідерів. Засмутили - погодні умови. Погода тут дуже непередбачувана. Наприклад, сьогодні температура може бути +20, а завтра вже -2С. Це мені не дуже подобається.

- Як оціните рівень чемпіонату Естонії?

Звичайно, в Україні чемпіонат сильніший. В Естонії є дві команди, які сильніші за інших (серед яких і "Левадія"), є ще чотири колективи, які створюють нам конкуренцію, включаються в боротьбу за право грати в кваліфікації Ліги Європи УЄФА. Рівень заробітної плати в естонських клубах набагато нижчий ніж в Україні, але для мене головне отримувати ігрову практику. Інколи необхідно зробити крок назад, щоб потім - два вперед.

- Наскільки плануєте затриматися в Естонії?

- Моя подальша кар'єра в "Левадії" залежить від того, як команда завершить сезон, від моїх виступів, а також від зацікавленості інших клубів. Звичайно, хочеться повернутися в Україну, грати на своїй Батьківщині, але якщо буде така ситуація як в деяких клубах, де заробітна плата не платилася протягом п'яти місяців, то я не бачу сенсу повертатися. Клуб повинен виконувати свої забов'язання.

- Якою є візитівка "Левадії"?

- У нас хороший мікроклімат в команді, колектив дружній. Хлопці допомагають один одному. Мені це дуже подобається. "Левадія" грає в атакувальний футбол. У нас половина команди — естонці, а інша частина — легіонери. Всі розуміють один одного, спілкуємося англійською та російською мовами.

Дебелко: Левадії по силам стати чемпіоном Естонії - изображение 1

- Президент сказав, що Дебелко за чемпіонат має забити мінімум 25 — 30 м'ячів. Виконуєте це завдання? Наскільки це взагалі реально?

- На даний момент я забив 20 м'ячів в чемпіонаті. Якщо не буде травм, то думаю, що виконаю завдання президента. Чемпіонат завершується в листопаді, тому в мене ще є час для того, щоб забити більше ніж 30 м'ячів.

- Які шанси в Левадії на чемпіонський титул?

- Шанси є завжди. Зараз знаходимося на третьому місці, але це ні про що не говорить. Завдання — перемагати в кожному матчі. "Левадія" команда з найкращим захистом цього сезону, другі за забитими м’ячами. Вважаю, що нам під силу стати чемпіонами.

- Як пройшла ваша адаптація в Таллінні? Чим займаєтеся в вільний час?

- Із адаптацією не виникло проблем, адже в команді половина говорить російською мовою, а інші знають англійську мову. Ми легко знаходимо спільну мову. В Таллінні красиві краєвиди, є море. Старе місто чимось схоже на Львів, є де прогулятися. Для мене важливо, що моя дружина зі мною. Якщо є вільний час, подорожуємо разом, часто їздимо на море. Нам дуже подобається гуляти на свіжому повітрі. Також їздили в Фінляндію, отримали безліч позитивних емоцій.

- Які завдання ставите перед собою?

- Моя мета — забивати в кожному матчі, розвиватися та прогресувати.

- З ким з України найбільше спілкуєтеся?

- Спілкуюся з Задеракою, Несторовим, Чачуа, Довгим. Інколи телефонуємо один одному, ділимося емоціями.

- Що побажаєте українцям?

- Всім українцям мої найщиріші вітання. Хочу побажати здоров'я, щастя, любові, а українським футболістам — стабільності та впевненості в завтрашньому дні.