Відомий письменник з Франківська заступився за державний тиск у мовній сфері


Письменник Юрій Андрухович вважає, що, попри еволюційний розвиток української мови, державні органи мусять чинити тиск у суспільному просторі.

Позитивний результат державного регулювання є, сказав він на телеканалі ZIK.

"Я повністю погоджуюсь, що розвиток української мови в культурному просторі повинен бути еволюційним, але "лагідний тиск" державних органів має це доповнювати. Я маю на увазі, що має бути доволі помітна і відчутна участь держави у цьому еволюційному процесі. Тому що вільної ніші насправді немає", – вважає Андрухович.

Для цього потрібна взаємодія державних органів і суспільства.

"Слово "квоти" не подобається нікому. Але в кожному разі їх і деякі європейські демократії давно застосовували. Ми всі знаємо про французькі приклади обмеження англомовної продукції в ефірі", – сказав письменник.

Музика у публічному просторі – це справа держави.

"Радіостанція, яка водночас спілкується з сотнями тисяч людей - це публічний простір, і тут має бути участь держави", – вважає Андрухович.

Митець назвав позитивні приклади дії державного регулювання у сфері культури.

"У нас ожило кіно, почали продукувати фільми. До мене все частіше звертаються продюсери українського кіно, які просять тексти, щоб екранізувати їх. І не тільки до мене. Я знаю десятки колег, до яких звертаються. У нас би цього не було, якби державна влада не поставила певних бар'єрів щодо російської продукції", – каже Андрухович.