Відпочинок на Прикарпатті: Найвисокогірніше озеро України - Бребенескул


Найвисокогірніше озеро України лежить на висоті 1 801 метра н.р.м., у глибокій улоговині під вершинами Гутин Томнатик та Бребенескул. Через особливості клімату та рельєфу навіть у травні біля озера може лежати сніг.

На Бребенескул туристи заходять часто: манять краєвиди і можливість “відмітитись” на найвисокогірнішому озері України. Особливо тих, хто в Карпатах вперше, пише guide.karpaty.ua.

Проте романтиків варто попередити: хай красиві світлини не вводять вас в оману — на Бребенескулі часто-густо буває не до знімкування панорам. Якщо на Чорногорі негода, на Бребенескулі — подвійна негода. Якщо на Чорногорі холодно, на Бребенескулі — холодно в квадраті. Більшість фотографій, на яких мальовниче гірське озеро залите сонячним світлом і водичка виблискує у теплих променях, зняті у першій половині дня, коли сонце фізично може освічувати цю сторону хребта.

Озеро Бребенескул

Озеро Бребенескул, фото Василь Лецин

Зважайте, що у другій половині дня сонце дуже швидко ховається за хребет і біля озера спочатку стає прохолодно, а згодом — морозно холодно.

Що вже казати про ранню весну чи пізню осінь: улоговина довкола Бребенескула візьметься памороззю навіть тоді, коли снігом на Чорногірському хребті ще не пахне!

Це не намагання відмовити вас від ідеї походу чи ночівлі біля високогірної водойми — це інформація, якою не варто нехтувати: беріть теплі речі, бо вони вам знадобляться!

Туристи на озері Бребенескул

Туристи на озері Бребенескул, фото Олена Кошель

Чи можна купатись в озері? І так, і ні. По-перше, поряд скоріше за все не буде нікого, хто б міг вам це заборонити чи проконтролювати дотримання заборони. Тож, так, теоретично купатись в Бребенескулі ви можете. По-друге, не забувайте про висоту, на якій знаходиться озерце і про природу його живлення водою: навіть влітку води вище 15 градусів тепла тут не буває.

І навіть попри те, що глибина Бребенескула подекуди сягає 2.8 метрів (що дозволяє зануритись у його води), низька температура води пройдеться шкірою голками і змусить швидко вилізти геть — сушитись на сонці. Якщо воно ще не зайшло за Чорногору, пам’ятаєте? Тож, ні, купатись у Бребенескулі в звичайному розумінні цього слова ви не зможете, а от освіжитись і миттю вискочити — так.

Озеро Бребенескул

Озеро Бребенескул, фото Олена Кошель

Наостанок от вам ще одна порада: воду з озерця пити не варто (і не тільки тому, що в ньому купаються ризиканти). Поряд, під вершиною Гутин Томнатик, є чудове джерело чистої питної води, у якості котрої не сумніваються. Набирайте краще звідти!

Спуск до озера Бребенескул

Спуск до озера Бребенескул, фото Олесь Москальчук

На замітку групам, що йдуть Чорногорою: Спускатись на ночівлю до Бребенескула, якщо ви йдете хребтовою стежкою, не радять. Якщо ранком вам треба вертатись на хребет, вітаємо — попереду вас чекає відмінна зарядка! Якщо вам вниз, то дорога для спуску мабуть одна — на с. Луги.

У вас закінчується вода і вирішуєте спускатись до озера виключно для того, аби поповнити запаси? Краще потерпіть ще трошки — пройдіться до оз. Несамовите (ще близько 4 км хребтом). Там і тепліше трохи буде, і підйом на хребет не такий виснажливий.

Ночівля на озері Бребенескул

Ночівля на озері Бребенескул, фото Олена Кошель

Як дістатись:

Якщо ви не на Чорногорі і не в її околицях, то за день до Бребенескула ви не підніметесь так, щоб надвечір спуститись в село. Звісно, туристи всякі бувають і в гори ходять з різною швидкістю, проте у 90% випадків до Бребенескула і назад — це не похід, а біг вгору і вниз з 15-хвилинною зупинкою на фотографування.