Відпочинок на Прикарпатті: Вишків - гірське село на перевалі


Карпати – чудове місце для відпочинку і лікування, занять гірськолижними видами спорту, турпоходів, зеленого туризму та риболовлі. Відпочинок у Карпатах не втрачає своєї привабливості протягом усього року.

Один із варіантів відпочинку для тих, хто дає перевагу відпочинку у горах, а не на морі –село Вишків, що на Долинщині.

Село розташоване на висоті 800 метрів на рівні моря, у верхів'ях долини річки Мізуньки, поруч з головним Вододільним хребтом за 45 км від райцентру Долина. Через Вишків проходить автомагістраль Долина - Хуст, яка з півночі долає Вишківський перевал, а з півдня — Торунський.

Село має досить цікаву історію. Згідно легенди, у середині 17 століття втікачі від монголо-татар поселилися у горах. В одного з чоловіків було двоє синів і він вирішив поділити між ними землю, вийшов на гору Виш та забив кіл. Молодшому сину дісталася гірша земля, тож він убив брата. Батько прогнав молодшого сина, а від горя щодня ходив до могили сина – до забитого колу. Саме через це село дістало назву Вишків. Зараз у селі проживають 750 мешканців. 

Головний напрям, у якому розвивається село - це зелений туризм. Тут є три великі відпочинкові бази та багато приватних садиб. Сюди їдуть заради чистого гірського повітря, адже в радіусі 40 кілометрів довкола села немає жодного промислового підприємства. 

Цікавою за враженнями та комфортом туристам буде база відпочинку «Високий перевал». У зимовий період тут діє підйомник завдовжки 700 м. Водночас влітку можна освіжитись в гірській річці, порибалити, сходити по гриби, подихати свіжим повітрям, або ж просто відпочити від міської метушні. 

Тут можна послухати трембіту, придбати доброго карського чаю, який збирають на високогір'ї. Окрім того, на території бази живе сімейство плямистих оленів. Тож відпочивальники можуть підгодовувати тварин. Окрім зеленої трави вони полюбляють хліб.

По дорозі до Вишкова можна заїхати у Вигоду, що за 36 кілометрів. А саме, заради  унікального інтерактивного музею «Центр спадщини вигодської вузькоколійки» та «Карпатський трамвайчик».

У музеї можна всього торкатися, брати експонати, обертати їх, мацати, нюхати, слухати, залізти у лисячу нору чи пташине дупло, навіть покерувати потягом. 

А Карпатський трамвай проходить єдиним в Україні екскурсійним маршрутом по вузькоколійній залізниці, прокладеним вздовж річки Мізунки у мальовничому Карпатському передгір'ї. Ширина вузької колії — 750 мм, це майже вдвічі менше за традиційну європейську. Дорогою екскурсовод розповість про історію та велич сітки вузькоколійних залізниць, їх призначення і про те, як вдалося реконструювати останню на Прикарпатті залізничну гілку з вузькою колією. На маршруті передбачено зупинки біля мосту через річку Мізунку, джерела мінеральної води "Горянка", висячого болота Ширковець, станції Дубовий Кут та біля каскаду Мізунського водоспаду. Карпатський трамвай долає чотири мости (всього їх на шляху — понад тридцять). 

Як доїхати: Автобусом Львів-Хуст, Львів-Тячів, Київ-Хуст.

Авто - в Долині на кільці повернути за знаком на Міжгір'я.