Відпочинок у Карпатах: Таємниче та унікальне мертве озеро


Озеро ще називають “Чорним” через темний колір води. Хочете знати, що таке моторошна краса? Вам сюди!

Не варто очікувати від цього карпатського озерця видовищності Байкалу. Вам не запропонують покататись озером на гідроциклі чи катамарані, поруч не смажитимуть шашлик, і навряд чи у вас виникне бодай навіть думка у ньому купатись. Це все не про Журавлине, пишуть guide.karpaty.ua.

Це трохи моторошне озеро, і від того ще більш привабливе

Високо в Сколівських Бескидах розташоване Мертве озеро. Неправильна овальна форма, темна, як ніч, але достатньо прозора вода і бульбашки, що постійно підіймаються до поверхні — таким ви його побачите.

Довкола — багниста місцина з характерною рослинністю біля берегів. Тут можна знайти журавлину болотну та осику.

Мертве озеро, або Журавлине

Мертве озеро, або Журавлине

З усіх боків озеро обступив густий смереково-ялицевий ліс. Особливо гарно тут, напевно, восени, коли листяні дерева розфарбовують ліс у полум’яні відтінки, а ялиці, як і решту року, стоять насичено зелені. Різнобарв’я лісу тільки додає мальовничості темним водам Журавлиного, берегам, встеленим м’яким мохом та поверхні, вкритій легким павутинням зелені.

Мертве озеро справді “мертве”?

“Мертвим” Журавлине озеро називають через те, що вода в ньому насичена сірководнем, тому вищі живі організми тут не живуть. Про те, як утворилось озеро, ніхто достеменно не знає, як, власне, і про його глибину.

Люди кажуть, що в розщілину поміж пагорбами почала стікати тала вода, згодом в ній накопичились трухляві гілки, листя, повалені снігом чи буревієм дерева. Процес гниття завдяки стоячій воді тільки пришвидшувався.

Через дивні властивості озера місцеві дуже довго його оминали, даючи містичні пояснення дивному бульботінню на поверхні та аномально темній воді. Кажуть, що в тутешніх болотах після сніжних зим чи дощових літ безвісти зникали подорожні. Місцина подалі від туристичних стежок і справді болотиста — всяке могло бути. Проте сьогодні дорога до Журавлиного безпечна: стежки промарковані, є вказівники, тож заблукати в лісі, повному див, вам ніхто не дасть!

Таємничий острів

Велике скупчення гілок, корінь дерев, трави утворило острів посеред Мертвого озера. І, якщо добре придивитись, побачите, що острів ...рухається!

Потрапити на нього можна, але будьте обережні: тут легко загрузнути під власною вагою у трясовині, хай вона і здається безпечною.

Тим паче, що у Мертвого озера дна нема. Точніше, виміряти точну глибину Журавлиного майже неможливо через те, що дно щільно вкривають стовбури дерев.

Острів на озері Журавлине

Острів на озері Журавлине

Маршрут до Мертвого озера

Прогулянка до Мертвого не забере багато часу: від центру с. Сколе (Львівська обл.) до нього 8.5 км пішки. Щоправда, по дорозі можна зайти до джерела мінеральної води “Нафтуся”, або більше часу приділити величному Кам’янецькому водоспаду. В такому разі, прогулянка може затягнутися від кількох годин — на весь день. Правильно розрахуйте час та свої можливості, щоб не довелось вертатись до села поночі!

До речі, повз Журавлине озеро дорога веде до вершини г. Ключ з масивними скельними утвореннями та мальовничим видом згори. Може ще й сюди зазирнете?