Відсьогодні українці можуть “безболісно” змінити оператора і зберегти номер


З 1 травня абоненти в Україні можуть змінювати мобільного оператора, зберігаючи при цьому свої номери.

Про це повідомляється на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), пише Укрінформ.

"Перше травня 2019 року є днем, коли в Україні відбудеться запуск нової телекомунікаційної послуги, що дозволяє абонентам вільно змінювати оператора та отримувати телекомунікаційні послуги зі збереженням власного абонентського номера", - йдеться у повідомленні.

Детальна інформація для споживачів з питань порядку та умов отримання послуги розміщена на сайті НКРЗІ.

Також НКРЗІ зауважує, що впровадження послуги дозволить споживачам вільно обирати мережу оператора РМЗ (рухомого мобільного зв’язку — ред.) для отримання телекомунікаційних послуг зі збереженням номера, сприятиме розвитку конкурентного середовища та підвищенню якості послуг, а також ще на крок наближає Україну до виконання угоди з Європейським Союзом.

Організацією, яка здійснюватиме централізоване технічне адміністрування персональних номерів та перенесених абонентських номерів (Адміністратор ЦБД), стало державне підприємство «Український державний центр радіочастот» (УДЦР).

Як повідомлялось раніше, три найбільші українські мобільні оператори Київстар, Vodafone Україна і lifecell готові запустити послугу перенесення номера з 1 травня 2019 року.

«Порядок надання послуги перенесення абонентських номерів» був зареєстрований у Мін'юсті у вересні 2015 року.

Планувалося, що послуга запрацює ще в березні 2016 року. Однак виникли проблеми з проведенням конкурсу на закупівлю послуг з впровадження ППН. У серпні 2018 року НКРЗІ остаточно затвердила дату запуску послуги — 1 травня 2019 року.