Вірусний гепатит А виявили на Прикарпатті


Наявність вірусного гепатиту А підтверджена результатами аналізу, проведеного одним із лабораторно-діагностичних центрів в Івано-Франківську.

Як повідомила лікар-епідеміолог Калуського районного структурного підрозділу лабораторного центру Ольга Гошовська, хворі між собою не контактували і не були знайомими. Вони мешкали на різних вулицях. Усі хворі - мешканці Калуша. Серед них двоє осіб - працездатного віку. Один - учень одного із навчальних закладів міста, повідомляють  ВІКНА.

Як стверджує лікар, у всіх випадках - так звана жовтянична форма захворювання (рогівка очей і шкіра набувають жовтого кольору).

Щоб виявити причини захворювання, проводять епідеміологічне розслідування. Наразі хворі перебувають на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні Калуської ЦРЛ.

Тижнем раніше у Калуші вже виявили один випадок захворювання вірусним гепатитом А.

Від зараження до перших проявів хвороби минає у середньому від 7 до 35 днів. Підвищується температура тіла до 38-39 градусів, з’являється головний біль, нудота, блювота, загальна слабкість, неприємне відчуття у правому підребер’ї.

Одночасно можуть бути захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхів, легень, ангіна. Спочатку хворі стають вразливими, втрачають інтерес до роботи, а діти - до ігор. Виникають безсоння, здуття живота, закрепи чи проноси, і лише на 5-6-й день хвороби з’являється жовтяниця, якщо хвороба протікає у жовтяничній формі. Спочатку жовтіють очі, пізніше - шкіра обличчя, тулуба, рук і ніг. Спостерігається потемніння сечі, яка набуває кольору пива і піниться, та знебарвлення калу. Усе це - прояви жовтяниці.