Вітамін D та вправи: 7 способів покращити "дихалку"


Упродовж дня ми вдихаємо близько 17 тисяч разів. Усі життєво важливі органи не можуть працювати на повну силу, якщо в організмі бракує кисню.

Кисень допомагає оздоровити організм, вгамувати стрес та стати здоровішим. The Guardian зібрав поради, як "прокачати" свої легені, пише УП.Життя

Киньте курити

Ви знали, що колись доведеться це зробити.  Куріння пошкоджує легені й провокує багато захворювань – від  запалень до раку. І, безперечно, воно впливає на вашу легеневу місткість.

За даними Британської Національної служби охорони здоров'я, через 9 міяців після того, як ви кинете курити, ваша легенева місткість поліпшиться принаймні на 10%.

Робіть дихальні вправи

Вдихайте глибоко. Це справді працює! Існує низка дихальних вправ, які допоможуть розробити легені.

Ось одна з них: встаньте, прогніться назад, затримайте дихання на 10 секунд і повільно видихайте. Ви можете робити це просто перед телевізором.

Слідкуйте за рівнем вітаміну D

Нові дослідження вчених довели, що люди з вищими показниками вітаміну D, мають більш здорові легені. Влітку підтримувати достатню кількість цього мікроелементу легше.

Взимку позбутися його дефіциту можна завдяки аптечним вітамінам. Звісно, заздалегідь проконсультувавшись з лікарем.

Вітамін D також є у жирній рибі, яєчних жовтках, червоному м'ясі, грибах, печінці та сметані.

Уявіть, що ви – популярний співак

Якщо ви один з тих, хто любить співати в душі – вітаємо, ви вже виконали цей пункт! Спів допомагає розширити легені.

За даними Британського фонду легень, таке заняття особливо корисне для пацієнтів з захворюваннями органів дихання. Тож беріть друзів і йдіть у караоке – оздоровлюватися!

Бути активним

Одна з причин, чому люди вирішують "прокачати" легені – щоб покращити свою ефективність у спорті. Але коли ви займаєтеся спортом, ваша "дихалка" вже тренується!

Під час фізичної активності та навантаженні на організм дихання пришвидшується, і ваші легені стають сильнішими та з часом – місткішими.

Сидіть рівно

Коли ви сидите, зігнувши спину, вдихати складніше. Тому легені працюють не так інтенсивно. Тому, щоб тренувати дихальну систему, потрібно тримати спину прямо під час сидіння. Таке положення допоможе вам ще й від болю у спині.

Покращіть повітря у домі

Якщо ви живете у місті, у вас вдома, ймовірно, не надто чисте повітря. Навіть короткочасне дихання забрудненим повітрям здатне нашкодити вашим легеням. Щоб у дома завжди було свіжо, вчасно позбувайтеся пилу та вирощуйте кімнатні рослини. А ще, якщо ваші вікна виходять не на автостраду, відкривайте кватирку.