Вітровали і буреломи: На Косівщині під виглядом санрубок пиляють здоровий ліс


Попри посилення відповідальності за вирубку лісів, дерева і далі безкарно нищать. У Карпатах на Косівщині працівники Нацпаку працівники замість рекреації під виглядом санітарної вирубки продовжують рубати ліси.

Сухоітій та старі дерева залишають, ріжуть усе живе, пише Бліц-Інфо з посиланням на Факти ICTV.

Про те, що це дерево планували пустити під пилку говорить ось ця мітка. Її поставили дісничі національного парку Гуцульщина. Жодної ознаки, що ялиці і смереки хворі, не видно. Здорових помаркованих дерев тут понад півсотні. так на цих землях господарював національний парк. В липні, коли ці землі повернулися до Пістинської сільської ради, місцеві виявили- добротні дерева мали піти під зріз.

"Зараз, як ці дерева зрубають, тут буде екологічна проблема і поновлення вже буде неможливе", - зазначає лісничий Косівського лісництва ДП "Кутське лісове господарство" Петро Пліхтяк.

Така ситуація не лише на цій ділянці. В іншій частині села півсотні гектарів теж "підчищені": від лісу, який тут мав рости за документами, залишилася десята частина.

"На цій місцевості мало бути мінімум 250-300 здорових сироростучих дерев. Вони фактично і були", - запевняє в.о. головного лісничого Косівського лісництва ДП "Кутське лісове господарство" Петро Іванишин.

Цьому лісу 150 років, і на цій території нині господарює національний парк. Зараз тут проводять так звану "санітарну вирубку".

Понад 100 м3 здорової деревини вже вивезли, підрахували місцеві. Одне таке дерево може коштувати від 4,5 до 10 тисяч гривень. Тут з чотири десятки зрізаних пнів, більшість – товсті. Хворі рослини залишили.

"Воно має ціну, а сухостійна деревина – ціни не має. Якщо в державному лісовому господарстві кожне дерево чіповане, то тут є накладна, на яку можна вивезти енну кількість дерева", - пояснює сільський голова Пістиня Тарас Бейсюк.

За три роки, відколи в Міністерстві екології звертають увагу на нищення лісів, електронний обіг так і не спромоглися запровадити.Жодного чіпування, жодного контролю. Ліс і далі продають за написаними вручну накладними.

"Ми ліс оберігаємо і дотримуємося належного санітарного стану в лісі. Щоб не запускати захаращення, розповсюдження хвороб, шкідників і так далі", - запевняє заступник директора НПП "Гуцульщина" Іван Копчук.  

Вітровали та буреломи – головне та єдине виправдання у Нацпарку. ​