Вій у церкві. Що насправді відбулось у невеличкому прикарпатському селі?


Нещодавно темою номер один для обговорення у соціальних мережах став допис користувачки Вікторії, яка поширила у групі «Типові Богородчани» у фейсбук інформацію про список «боржників», що висить на дверях церкви у селі Горохолина Ліс Богородчанського району.

 Інформація зі швидкістю світла облетіла всі інформаційні джерела та соціальні інтернет-спільноти Прикарпаття і не тільки. Тисячі переглядів, сотні коментарів… Користувачі вступили у палкі дискусії, змішавши «боже з грішним». Накинулись на журналістів, парафію, священника та й взагалі на Греко-католицьку церкву, пише Західний кур'єр.

Господи, помилуй!..

Релігійні питання – тема досить тонка і делікатна. А коли це стосується ще й грошей, то й поготів.

Через кілька годин допис із групи «Типові Богородчани» зник, як і сам акаунт тієї Вікторії, яка і оприлюднила таке повідомлення. А на ке­рів­ників села та парафії Горохолина Ліс посипались звинувачення у протизаконних діях. Тож що відбулось насправді у невеличкому прикарпатському селі – свавілля чи провокація? «Західний кур’єр» вирішив об’єктивно розібратись у цій ситуації і пролити світло на цей скандал.

Церква в селі Горхолина Ліс.

«Тільки в секті вимагають оплату… Пораджу ходити в іншу церкву, де вам буде благодатно і затишно», – прокоментувала допис Міла Бобовська.

«У нас на стовпи наклеїли, щоб заплатити до кінця року – 2019-го», – пише Стефанія Стефановська.

Деякі користувачі соцмережі стали на захист церкви.

Так Надія Стефуняк пише: «Побiйтеся Бога, як можна за Храм Божий так говорити? У кожному селi люди утримують церкву. Церква платить свiтло, податок, тепло i так далі. Невже за тих 40 гривень на мiсяць хтось збiднiв? Повстидались би таке писати. І не треба брехати, що, якщо не заплатиш, то не охрестять дитину чи не дадуть шлюб».

Галина Павлушинська-Здерка коментує: «Написано в Біблії: парафія має утримувати священника. І церковні оплати є немалі. Через такі дописи за­криють церкву, і будете бігати по сусідніх селах, щоб дитину охрестити… Бійтеся Бога, не пишіть дурниць. А священників великий гріх осуджувати, вони несуть свій тяжкий хрест».

«Вікторія» була фейком

Після зникнення сторінки уже нам відомої «Вікторії» стало зрозуміло, що цей профіль був створений спеці­ально для цього повідомлення. Адже ніякої додаткової інформації чи фото на цій сторінці не було. Проте жителі села відразу здогадались, хто ж насправді приховується за цим фейком. Адже конфлікт цієї жительки з парафією почався ще на початку січня під час похорону.

«Список «боржників» у нас висить відколи збудована церква. В кінці грудня ми повідомляємо, хто не здав дворовий збір на церкву – 40 грн на місяць. Але ніякої ганьби чи покарання за це немає, просто люди часто забувають…, – пояснює ситуацію керівництво церкви (з етичних міркувань прізвища людей не називаємо. – ЗК). – У нас парафія невелика – 180 дворів, із яких до церкви ходять приблизно пів сотні. А храм утримується повністю за кошти громади. За газ і світло заплати, зарплата священнику та дякові, податки… У нас нема спонсора, щоб утримувати церкву, ми її збудували своїми силами і утримуємо, як можемо».

«Про те, що хоронити і хрестити не будуть, хто не здав на церкву – це брехня. Ми всі християни, тому відмовити у цьому не можемо. І судити теж. Єдиний наш суддя – це Бог, – каже жителька села Ольга. – Є люди, які дійсно не мають можливості, то ми навпаки стараємось їм якось допомогти. Але ця жінка, яка написала таке в Інтернеті, зовсім небідна, її рідні роками працюють за кордоном. Коли ми будували церкву – їхня сім’я участі не брала. Коли наші «браття» і «сестриці» ходили колядувати – вони зачиняли браму».

«Та коли померла їхня бабуся, дочки прийшли у церкву за хоругвами та Євангелієм. Звичайно, ніхто їм не відмовляв у цьому, просто нагадали, що з їхнього дому ніхто вже роками не платив на церкву. Правда, свій борг вони оплатили (1100 грн), а після похорону так збурились, уже ввечері почали коментувати це у фейсбуці…», – розповідає жінка.

«Та найболючіше, що почали обливати брудом нашого священника. Він взагалі не має ніякого відношення до цього списку, адже прийшов на нашу парафію тільки місяць тому. А тут таке…, – каже горохолівчанка Ганна.  – Наша дерев’яна церква згоріла у 2006 році, за півтора року ми власноруч збудували цей цегляний храм. Наше село маленьке, люди прості, не багатії. Жертвували хто скільки міг, ішли на бу­дівництво всім селом – і жінки, і діти помагали – варили їсти майстрам, розвантажували цеглу, заготовляли дошки, копали, заливали бетон… А скільки зусиль доклав тодішній священник отець Іван Бойко!»

Ще довго боялися Вія

До речі, старенька дерев’яна церква Різдва Пресвятої Богородиці в Горохолині Лісі відома багатьом як місце, де кіностудія «Мосфільм» у 1967 році знімала моторошні сцени фільму «Вій» за однойменною повістю Миколи Гоголя. Храм був збудований у 1942 в часи німецької окупації. Коли перед війною із села виїхав поляк, люди розібрали його фільварок і збудували церкву. Зауважте, під час німецької окупації. І весь час тут відправляли служби, а за Союзу відкрили Музей атеїзму та релігії.

На жаль, ця дерев’яна церква у 2006 році згоріла дотла, вогонь знищив усі старовинні ікони. Офіційна версія – несправна електрична проводка, хоча місцеві бачать у цьому і знак Божий.

«Зробили з церкви посміховисько. Ті артисти ходили тут перебрані, як цигани, збирали старожитності по людях. Наші діти ще довго боялись ходити там, все їм Вій ввижався. Нечисть у святому храмі – то страшний гріх…», – говорить бабуся Анна.

Втрата дому Господнього стала важким випробовуванням для селян. Проте вони не здались і уже через півтора року на попелищі постав новий храм – завдяки старанням громади, районної та сільської влади. Тому скандал навколо нинішньої церкви парафіяни вважають ударом у спину.

«Такий наш хрест, який ми повинні з гідністю нести», – заспокоює парафіян їхній наставник отець Мирослав.