Водоспади Карпат: Легенди і правда про найвідоміші водограї


Якщо «поїхати до водоспадів» і «зима»не викликають у вас когнітивний дисонанс, то ця стаття для вас.

Лишень уявіть засніжені карпатські ліси, дерева виблискують наче кришталики і десь біжить ще не замерзлий водоспад. Ну чим не ідеальне фото для Instagram?

І яке відношення має Гук Женецький до В. Ющенка, а Шипіт до розлюченої матері, читайте прямо зараз, пише Бліц-Інфо з посиланнчям на lviv1256.

Водопад Шипіт

Казковий і таємничий ліс, і шепіт водоспаду, який так і манить до себе туристів. Ну хоч бери і знімай фільм, але і нове фото для соц. мереж теж підходить, головне закохатися в це місце.

А чи знаєте ви легенду про цей водоспад? Якщо ні, то пора їхати до місцевих і вони розкажуть.

Якщо коротко, то ключові слова легенди такі: закохана пара, розлючена мати, шепіт доньки.

Якщо любите містику і етнічні легенди, то ось дорога: за 10 км від водоспаду є залізнична станція «Воловець». Звідси можна доїхати від Мукачевого. За 6 км розташоване село Пилипець. До Пилипця можна доїхати на маршруткою. На власному авто – це шлях Т0718.

Гук Женецький

Цей водоспад є доволі популярним навіть взимку — Гук частково замерзає, скелі вкриваються кригою, під якою ще дзюрчать струмені води.

«Гук» українською мовою означає просто «гучний звук», «шум», напевно саме на звук туди їде така кількість туристів. Тому ви там не засумуєте – там є і сувенірний базарчик, і глінтвейн, карпатський чай з медом чи кава з перцем, що стають особливо актуальними зимою, коли хочеться не тільки на водоспад подивитись, але й зігріти носа з пікантними напоями.

Якщо зима по-українськи вас зацікавила, то найпростіше буде дістатися до с. Татарів чи с. Микуличин, звідки сісти на будь-який із рейсових автобусів та проїхати до повороту на Гук, слід попередити водія.

Далі рухайтесь за вказівником, пройшовши колію побачите контрольно-пропускний пункт (КПП), вхід платний. Далі прямуйте чудовою асфальтовою дорогою, (до прокладення якої, по секрету, був причетний сам Ющенко) близко 2 год, а решту шляху прийдеться долати грунтовою дорогою. 

Манявський водоспад

Цей Івано-Франківський красень є одним з найвищих в Україні – висота падіння води досягає 18 метрів.

Біля підніжжя Манявського водоспаду знаходиться невеличке озерце, і ходять легенди, що вода в цьому озері має здатність омолодити будь-який організм.

Вважається, що пірнувши чисту гірську воду, організм набирається сил і стає молодшим, ну то напевно актуально для моржів 

Як знайти: Манявський водоспад розташований у межах Богородчанського району Івано-Франківської області, на південний захід від села Маняви. До села Манява ходять маршрутки з Івано-Франківська (автостанція на вулиці Мазепи).

Бухтівецький водоспад

Цей каскад не такий високий як його попередники – всього 8 метрів. Виглядає як замок Снігової королеви, так що бережіть свої серденька.

Бухтівецький водоспад знаходиться на річці Бухтівець, поруч з с. Пасічної – с. Букове, що в Надвірнянському районі, (місцева назва село Бухтівець), в Івано-Франківській області. Недалеко від Бухтівецького водоспаду знаходиться водоспад Крапельковий. До водоспаду можна доїхати автомобілем або велосипедом по дорозі від села Пасічна до села Букове (понад 6 км), але дорога буде не з легких.

Ялинський водоспад

Назва Ялинського водоспаду з’явилась зовсім через ялини. Так, саме в честь цих хвойних дерев і назвали одоспад в Карпатах.

І недарма назвали цього красеня саме так, адже ялинки не лише прикрашають місцевість, а й наповнить ваші легені характерним хвойним запахом. Заінтригували? Записуйте маршрут…

Потрібно доїхати до села Ділове. До нього можна добратись з Рахова або із Солотвина (маршрутки ходять кожні 30-40 хв). Потім дорогою через міст по червоному маркуванню бл. 2 годин