ВР звільнить забудівників від пайової участі. Франківськ втрачатиме мільйони податку


Парламент ухвалив за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні.

За таке рішення проголосували 290 народних депутатів, проти – 2, утримались – 34, не голосували – 67, передає кореспондент Mind

«Cьогодні Україна програє боротьбу за залучення інвестиційний коштів серед наших європейських сусідів, незважаючи на те, що ми маємо колосальний потенціал, такий як ресурсний, і такий як людський капітал… ми як країна, маємо працювати в десятки разів більше, щоб робити нашу країну інвестиційно привабливою», – зазначила заступник голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування народний депутат Олена Шуляк,

Вона додала, що серед сфер, на які розповсюджується даний законопроект, є захист прав акціонерів, забезпечення виконання договірних зобов’язань, сфера правосуддя та сфера будівництва.

Шуляк окремо наголосила, що у сфері будівництва даним законопроектом скасовується «недолугий, самий корупційний податок, який ще називають «податок на інвестиції» і це саме пайова участь».

В свою чергу народний депутат з фракції Європейська Солідарність, член комітету з питань економічного розвитку Степан Кубів зазначив, що цим документом вносяться зміни до п’яти кодексів України та чотирьох законів.

Він повідомив, що цей закон забезпечує захист прав міноритарних акціонерів товариств, посилення впливу загальних зборів акціонерів, розширення механізму гарантування прав кредиторів і скасування зайвого фіскального навантаження.

Так, за словами Кубіва, законопроектом скасовується сплата пайового внесу у розвиток інфраструктури населеного пункту, а також скасовується грошова оцінка земельних ділянок приватної власності, що передаються в заставу.

Серед тих, хто голосував "Проти" - свободівка Оксана Савчук. Свою позицію народна депутатка пояснила в мережі, пише Бліц-Інфо.

"Представників місцевого самоврядування НЕ ЧУЮТЬ. Я категорично не погоджують з законом, який вніс Президент України як першочерговий, щодо скасування сплати пайових внесків у розвиток інфраструктури міст. На нашу думку, зміни, які пропонуються у законопроекті є неприпустимими. Кабінет Miністрів України до законопроекту не надав належні фінансово-економічні розрахунки та пропозиції щодо джерел покриття втрат доходів місцевих бюджетів, що суперечить частині третій статті 142 Конституції України: «витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою». Це може призвести до розбалансування та дефіциту місцевих бюджетів. Крім того, проект №1059 в частині скасування пайової участві всупереч вимогам статті 27 Бюджетного кодексу не містить належного фінансово-економічного обґрунтування пропонованих змін, включаючи соціально-економічні ризики для розвитку територій", - зауважує Савчук.

Відтак, через прийняття законопроекту №1059 в частині скасування пайової участі без розробки компенсаторів втрат місцевих бюджетів відбудеться зменшення доходів бюджету розвитку міста Івано-Франківська, що негативно позначиться на розвитку інфраструктури громади.

"У результаті на місцях будуть значно недофінансовані проекти та програми створення і розвитку інженерно-транспортної, соціальної інфраструктури, що зумовить погіршення рівня життя мешканців територіальних громад. Негативний вплив відчують райони новобудов, де ця інфраструктура повинна створюватися саме коштом пайової участі забудовників. Порушення балансу бюджетів громад призведе до їх дефіциту і зниження рівня фінансування проектів розвитку. Варто зазначити, що у 2018 році в бюджет міста Івано-Франківська надійшло 22,7 млн. грн", - підкреслює нардепка.

Варто додати, що депутати вирішили на половину скоротити строки підготовки даного законопроекту до розгляду у другому читанні.  За таке рішення проголосували 279 народних депутатів.