Вступники, які поїдуть до села, отримають пільги при вступі


Вступники до медичних та педагогічних вишів, які укладуть угоду про відпрацювання у селах або селищах міського типу, отримають право на першочергове зарахування на бюджетну форму навчання починаючи зі вступної кампанії 2019 року. Відповідна постанова була ухвалена під час засідання Кабінету Міністрів.

Передбачається, що випускникам спеціальностей галузей знань «Освіта/Педагогіка» і «Охорона здоров’я», які скористаються правом першочергового зарахування, буде необхідно відпрацювати в сільській місцевості не менш як три роки. На цей період фахівцям безкоштовно надаватимуть житло з оплатою опалення і освітлення, повідомляє Освіта.ua.

«Наприкінці 2016 року Верховна Рада відмінила примусове працевлаштування випускників медичних вишів, адже вільний вибір місця подальшої роботи – це їхнє конституційне право. Водночас була передбачена можливість першочергового зарахування до медичних і педагогічних університетів тих вступників, які самі виявлять бажання відпрацювати в сільській місцевості. І сьогодні уряд прийняв дуже важливе рішення, визначивши, як відбуватиметься цей процес – хто формуватиме потребу в кадрах, як укладатимуться угоди тощо. Ми сподіваємося, що це дозволить покращити рівень надання освітніх та медичних послуг в селах, залучити туди більше молоді», – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Планується, що прогнозовану потребу в фахівцях з вищою медичною чи педагогічною освітою визначатимуть виконавчі органи сільських, селищних, міських рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод на відпрацювання. Під час його проведення перевага надаватиметься жителям тих населених пунктів, де розташований роботодавець або найближчих до них.

Угоди з переможцями підписуватимуть до 30 травня. У підсумку вступники отримують право на першочергове зарахування, а роботодавець – гарантію наявності фахівця за визначеною спеціальністю.

Після закінчення навчання випускник повинен буде протягом місяця прибути до місця відпрацювання, укласти трудовий договір та почати роботу. Якщо ж випускник відмовиться виконувати умови угоди, йому потрібно буде відшкодувати кошти, витрачені вишем на його підготовку.

Постановою КМУ також затверджена Типова угода, в якій прописані права та обов’язки сторін.