Виборці розшукують франківську депутатку Федорук: вона ж звинувачує рух ЧЕСНО


Представниця “Самопомочі” вимагає спростувати інформацію про те, що не веде прийом громадян. Про це вона написала в офіційному звернення до Громадського руху ЧЕСНО.

20 липня вийшла  програма “Приймальня депутата”. Представники ЧЕСНО провели рейд приймальнями місцевих обранців. Виборці Федорук не могли відшукати свою депутатку.

Олександра Федорук твердить, що адресу примальні змінила. З її слів вона приймає громадян не на вул. Тичини 8а, а на вул. Грушевського. Стверджує, що так триває вже 2 місяці. Депутатка переконує, що міськраду попереджала, але усно. Більше того, вона попереджала не особисто, а направила для цього свого помічника:

 

Це було звернення моїм помічником у депутатську кімнату. Тоді був присутні працівник безпосередньо відділу, який відповідає за розміщення інформації на сайті та працівники 405 кімнати (кімната депутата Івано-Франківської міської ради - прим ЧЕСНО). Вони сказали, що повідомлять, але не поміняли. Там дзвонили до Віталія Світлика працівник, який пояснив, що згідно якихось там причин… не пам’ятаю, він цього не зробив. Уже після того, як була програма. Ми просто подивились, що не змінено (адреса прийому - прим. ЧЕСНО), це не наша компетенція - ми повідомили і вони не поміняли.

Координатор Громадського руху ЧЕСНО на Франківщині Віталій Світлик наголошує:

Не розумію, чому депутатка Федорук змогла до руху ЧЕСНО звернутись письмово, а у такій важливій справі, як попередити виборців про те, що змінюється місце прийому громадян, письмово раду не попередила. Поклалася лише на усне повідомлення помічника. Більше того, якщо тільки завдяки ЧЕСНО депутатка помітила, що вже як два місяці її виборці й гадки не мають про те, де приймає депутат, значить вона навіть не проконтролювала за весь цей час, чи знають її виборці цю інформацію. Я думаю, що на першому ж прийомі за новою адресою депутатка мала б помітити, що виборці до неї не прийшли і тоді треба було перевірити, чи внесли зміни на сайті.

Громадський рух ЧЕСНО не несе відповідальності за наповнення сайту міськради, який є офіційним джерелом інформації і для громадян, і для журналістів. Саме там розміщені графіки прийому громадян. Колега по фракції Федорук - Іван Гарасимко, теж зіткнувся з помилкою на сайті - був вказаний не той день його прийому.

Оскільки депутат провів свій прийом в переддень дати, розміщеної на сайті і повідомив про нього на персональній сторінці у мережі Facebook - активісти звернули його увагу на неспівпадіння дат прийому на сайті міськради.

Я відразу подзвонив у депутатську кімнату і вони виправили помилку, - каже Гарасимко.

У той же день помилка на сайті була виправлена. Натомість Олександра Федорук стверджує, що неспівпадіння місць депутатських прийомів є наслідком “організаційних причин”, які завадили працівнику міськради виправити помилку на сайті саме щодо її приймальні.

Як правило, коли до нас звертаються, то ми в той самий момент виправляємо все, щоб бачили помічники і завершуємо цю справу, - коментує заступник керівника секретаріату міськради Станіслав Козлов. - Після вашого сюжету помічниця до нас прийшла, ми цю інформацію виправили не пригадуючи, чия це була помилка, ми зі свого боку вибачились. Якщо помічниця до нас зверталась - то ми віримо, але, очевидно, це було усне звернення і не до мене, а до дівчат з депутатської кімнати. Ми рекомендуємо звернутись з офіційним запитом до секретаря міської ради, щоб усе було підтверджено документально.

У відеосюжеті про приймальні коментарі надають мешканці округу №8, від якого обиралась Федорук, які стверджують, що вже другий місяць безуспішно намагаються потрапити на прийом до депутата. Працівник і мешканці гуртожитку, де мав би проходити прийом стверджують, що взагалі ніколи не бачили Олександру Федорук.

Нагадаємо, що Рух ЧЕСНО відзняв уже третій випуск програми “Приймальня депутата”, де перевірив, як здійснюють щомісячні прийоми громадян депутати Івано-Франківської міської ради.