Вибори і зміни до Конституції: У Франківську обговорили завершення децентралізації


Сьогодні, 9 січня в Івано-Франківську відбулося засідання регіональної платформи «Реформа місцевого самоврядування та децентралізація влади у контексті конституційних змін і впровадження засад нового адміністративно-територіального устрою».

За словами міського голови Івано-Франківська, голови регіонального відділення АМУ Руслана Марцінківа, зараз готується закон про новий адмінтерустрій та зміни до Конституції щодо децентралізації, інформує кореспондентка Бліц-Інфо

"Зміни до Конституції і новий адмінтерустрій стосується кожного з нас. Тому ми запросили фахівців, які запрезентують ці зміни. Також з нами є народні депутати, які вже незабаром розглядатимуть їх у парламенті. Особисто в мене є певні застереження щодо повноважень і можливостей різних органів. Раніше навіть прокуратура не мала таких повноважень, як зараз будуть мати префекти. Ми остерігаємося, щоб децентралізація не перетворилась в ще більшу централізацію. Ми хочемо мати повноваження на виконання господарських питань у своїх громадах",- наголосив Марцінків.

Як зауважив ініціатор дискусії виконавчий директор регіонального відділення АМУ Юрій Стефанчук, законопроєкт про зміни до Конституції щодо децентралізації влади звужує статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширює контрольні повноваження держави в особі префектів.

Окрім того, пропоновані зміни до Конституції не відповідають Європейській хартії місцевого самоврядування. Зокрема, свої застереження висловили представники Німеччини і Канади. Втім, 27 грудня були внесені правки в законопроєкт. Зокрема, позачергові вибори будуть призначатися не пізніше 120 днів з дня дострокового припинення повноважень голови громади, новий адмінтерустрій повинні прийняти не пізніше 60 днів після внесення змін до Конституції.

"У 2020 році перед нами стоять великі виклики: внесення змін до Конституції, прийняття відповідних законодавчих актів, та проведення місцевих виборів на новій територіальній основі",- каже Стефанчук.

Проблемою за словами Стефанчука є те, що префект може передати повноваження місцевому самоврядуванню, при цьому не виділивши гроші на їх виконання. Водночас голова Богородчан Ростислав Заремба наголосив, що найбільше застережень у нього викликає інститут префекта і повноваження окружних рад.

"Очевидно, що президент має мати свою вертикаль, але в частині повноважень префекта є перебільшення. Окрім того немає чітко прописаних повноважень окружних рад. А враховуючи, що міста обласного значення будуть до них входити, хотілося б знати які будуть повноваження і як вони впливатимуть на місцеве самоврядування",- сказав голова.

У свою чергу нардеп Ігор Фріс пояснив, що сподіватися на швидкі зміни не варто, адже є ціла процедура. Тож місцеві вибори можуть бути призначені не раніше, ніж на вересень-жовтень.

"Говорити про швидкі місцеві вибори не варто. Тут виникає колізія, між черговими виборами в жовтні і виборами за новим устроєм. Тож потрібно її вирішити",- зауважив нардеп.

Його колега, нардеп Едуард Прощук наголосив, що в питанні змін до Конституції та децентралізації потрібно бути дуже обережним, адже у депутатів немає права на помилку.

"За незначний період роботи мажоритарники з Прикарпаття показали, що не будемо статистами, а захищатимемо інтереси громади. Зміни до Конституції безумовно не можна проводити в закритому режимі і нам потрібно зібрати думку експертів і представників місцевого самоврядування. Будемо робити поступові кроки, адже у нас немає права на помилку. На нас лежить надзвичайна відповідальність. Це не те питання де можна спішити. Пропоную і надалі проводити такі дискусійні майданчики, щоб ми могли приходити до узгодженої позиції", - наголосив Прощук. 

Водночас науковець з ПНУ Олексій Розвадовський наголосив, що кожна нова влада в Україні хоче змінити Конституцію, мовляв тоді в державі стане жити краще. На переконання науковця правильніше було б не чіпати Конституцію, а вдосконалювати відповідне законодавство.

Голова Ланчинської ОТГ Володимир Попович зауважив, що інститут префекта викликає страх у всіх голів. Тож очільник громади не розуміє для чого в Конституції прописувати функції префекта. Було б логічніше просто написати, що створюється інститут префекта, а все решту вже прописувати в законі. Адже на переконання чиновника при зміні функцій префекта треба буде знову змінювати головний закон держави. Тож голова запропонував вивчити європейський досвід щодо префектів.