Видавці газет та новин з усього світу звернулись із заявою до Януковича


У понеділок, 2 грудня, президент Всесвітньої асоціації видавців газет та новин (WAN-IFRA) Томас Брюнегар, та президент Всесвітнього форуму редакторів Ерік Б’єраер звернулись із заявою до Януковича.

Текст заяви:

"Ваше Високосте,

Звертаємося до Вас від імені Всесвітньої Асоціації Видавців Газет та Новин (WAN-IFRA) та Всесвітнього Форуму Редакторів, щоб висловити нашу глибоку стурбованість подіями, які мали місце у минулі вихідні (30 листопада –1 грудня), під час яких щонайменше 47 журналістів постраждали під час висвітлення акцій протесту у Києві на підтримку європейської інтеграції України.

Ваше Високосте, ми нагадуємо Вам про те, що питання нашої стурбованості станом свободи слова в Україні обговорювалось під час 64-го Всесвітнього Газетного Конгресу, який відбувся у вересні 2012 року у Києві. Більше того, ми привертали Вашу увагу до Ваших слів, сказаних на церемонії відкриття, коли Ви говорили що «Усі політичні сили в нашій країні погоджуються, що шлях уперед є абсолютно відкритим, і демократичне суспільство, свобода слова та незалежні медіа відіграють ключову роль сьогодні і у майбутньому.»

Пане Президенте, жахливі фото та детальні репортажі, отримані WAN-IFRA з незалежних, перевірених джерел в Україні протягом останніх 48 годин, свідчать про те, що Ваша публічна відданість ідеалам свободи слова та незалежних медіа повністю перекреслюються діями Ваших служб безпеки.

Ми закликаємо Вас у найкоротший можливий термін віддати розпорядження про негайне незалежне розслідування кожного випадку порушення прав та залякування журналістів та працівників медіа компаній, чиєю роботою є висвітлення подій незалежно від того, слугують вони чи входять у протиріччя з політичними переконаннями Вашого уряду. 

Ми чемно нагадуємо Вам, що обов’язком держави є забезпечення безпеки усіх громадян, включно із журналістами, та гарантування їм належних умов для виконання ними своїх обов’язків без перешкод та остраху. Враховуючи особливі обставини, які супроводжують події декількох останніх днів, для медіа є обов’язковим мати можливість виконувати свою ключову роль та інформувати громадськість у час, критично важливий для демократії в Україні. 

Ми чекаємо на Вашу відповідь у найближчий можливий для Вас час."

До теми

WAN-IFRA є глобальною організацією видавців газет та новин з усього світу, яка має статус офіційного представника в ООн, ЮНЕСКО та у Раді Європи. Організація об’єднує 18000 друкованих видань, 15000 онлайн сайтів та понад 3000 компаній у більше ніж 120 країнах.


"Репортер"