Вигоду громад Прикарпаття випустили з уваги?


Питання добування сланцевого газу на Прикарпатті стало основною темою дня депутата, що відбувся 18 червня в обласній раді. Участь в його розгляді взяв голова обласної ради Василь Скрипничук і його заступники — Олександр Левицький і Остап Дзеса та представники компанії «Шеврон Юкрейн Б. В.» — Джейк Томсон, Габріел Грімальді і Марін Джуліанд.

— Розробка і видобуток сланцевого газу полягає у поєднанні двох технологій — горизонтального буріння свердловин і гідравлічного розриву, — підкреслив під час презентації технічний директор компанії «Шеврон Юкрейн Б. В.» Габріел Грімальді. — Ми плануємо поєднати ці перевірені технології для того, щоб розвідувати і розробляти сланцеві поклади на Олеській площі.Головний спеціаліст у сфері здоров’я, довкілля та безпеки компанії «Шеврон Юкрейн Б. В.» Марін Джуліанд свою презентацію присвятила питанням екологічної безпеки, пише "Галичина".

Голова обласної ради Василь Скрипничук зробив короткий коментар, відштовхнувшись від події, яка викликала значний громадський резонанс.

— Прем’єр-міністр України Микола Азаров цього тижня заявив про те, що в Україні є дві області, які перешкоджають розвиткові держави, — Івано-Франківщина і Львівщина. Мушу спростувати це твердження, — зазначив В. Скрипничук. — Питання про погодження угоди про розподіл продукції між державою Україна та компаніями «Chevron» і «Надра Олеська» обов’язково буде винесене на розгляд чергової сесії.

В. Скрипничук зазначив також:

— Україна разом з інвесторами з незрозумілих мені причин випустила з уваги економічний інтерес тих громад, на території яких власне добуватимуть сланцевий газ. і це нас турбує. Тому спробуємо на сесії донести позицію депутатського корпусу, щоб наша область мала реальну вигоду.

Депутати обласної ради й представники громадських організацій  доброзичливо прийняли фахівців компанії «Chevron», хоча мали різні думки і позиції. Наприклад, Володимир Олійник, Степан Волковецький, представник ОВ Союзу українок Уляна Шведюк і голова РВ УСПП Василь Дутчак переконані, що задля забезпечення енергетичної безпеки України та розвитку івано-Франківщини слід дати згоду на освоєння покладів сланцевого газу і підтримати інвестора. Водночас перший заступник голови обласної ради Олександр Левицький, Василь Попович, Ольга Бабій і Сергій Адамович висловлювали зауваги стосовно безпеки і соціального аспекту сланцевого проекту.