Викладач ІФНТУНГ отримав кваліфікацію експерта IWCF


Тренажерний буровий центр Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу вже віддавна є складовою міжнародної системи сертифікації кадрів нафтогазової галузі, яка містить розробку відповідних навчальних програм, тестових та іспитових завдань, професійно-кваліфікаційних характеристик персоналу для різних виробничих секторів нафтогазового комплексу.

У ТБЦ, як ми вже повідомляли, проходять навчання та сертифікація за міжнародними стандартами IWCF (International Well Control Forum) спеціалісти бурових підприємств України та інших держав. За результатами фахових випробувань вони отримують міжнародні сертифікати IWCF, які визнають усі країни світу, що є вагомим кроком у напрямі виходу вітчизняних фахівців на міжнародні ринки праці.

Необхідність такої сертифікації зумовлена, насамперед,  флюїдопроявленнями, які вимагають, негайної реакції персоналу бурових компаній, щоб запобігти катастрофам та людським жертвам. 

«Робота нашого ТБЦ справедливо користується авторитетом серед вітчизняних та міжнародних нафтових компаній, - зазначає проректор з наукової роботи ІФНТУНГ, проф. Чудик І. І. – Попит на стажування в ІФНТУНГ пов’язаний з високими вимогами до якості виконання бурових робіт. Проте, не останню роль тут відіграє й приваблива цінова політика – плата за курси на 20-30% нижча, ніж в інших країнах, й місцезнаходження ТБЦ. Навчаючись у тренажерному буровому центрі, кандидати на міжнародну сертифікацію мають реальну можливість перевірити свій теоретичний рівень та практично-фахову компетенцію у різних ситуаціях, а студенти попрактикувати та вдосконалювати вміння, отримані під час практики на бурових. Крім того, плідна  та тісна співпраця університету  з компанією «Safe Drilling» (м. Полтава) забезпечила   придбання та передачу до ТБЦ портативного тренажера-імітатора бурових процесів «DrillSim-20», який суттєво підвищує не лише можливості, а й  збільшує пропускну здатність та  мобільність тренажерного центру в підготовці висококваліфікованого персоналу. В планах університету є дообладнання ТЦБ засобами моделювання процесів, що сприятиме науковим дослідженням у цій царині».

Важливими для процесу сертифікації за стандартами  IWCF є тренери-експерти, які супроводжують весь процес навчання. Вони теж постійно підтримують свою кваліфікацію. Так, наприкінці 2018 року  асистент кафедри нафтогазових машин та обладнання Ю. Р. Мосора на базі  Maersk Training в м. Свендборг (Королівство Данія) взяв участь в тренінгах асесорів (експертів) IWCF та продемонстрував свої знання з керування свердловинами під час ліквідації нафтогазопроявлень й вміння працювати на тренажерах-імітаторах Drillsim – 20 та Drillsim – 5000.  Юрій Романович успішно склав кваліфікаційні іспити (набрав 100 балів зі 100 можливих) та отримав кваліфікацію асесора (експерта) IWCF.