Вилучають документи, починаючи з 2011: в офісі прикарпатських дорожників обшук


В межах розслідування правоохоронці виявили списання державних коштів зі Служби автомобільних доріг у 15 областях України, за попередніми даними сума збитків державі складає понад 224 мільйона гривень.

Про це повідомила прес-служба столичної прокуратури.

"З 10 ранку синхронізовано проводяться обшуки у 15 областях. У слідчих дія залучено понад півсотні правоохоронців", – уточнила в коментарі "Українській правді" речниця прокуратури Києва Надія Максимець.

Зокрема тривають санкціоновані обшуки в Службах автомобільних доріг Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Івано-Франківської, Луганської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської та Чернігівської областей, пише КУРС.

Голова Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Василь Буджак підтвердив, що в офісі вранці розпочали обшук. За його словами, це стандартна ситуація. Сам Буджак в даний час у відрядженні, повернеться завтра. Групу правоохоронців приймають його перший заступник Любомир Семанів та заступник з питань фінансів Олександр Голод.

"В приймальній гостей зустріли. Зараз з ними займаються. Як мені пояснили, вилучають певні документи в рамках кримінального провадження. На це є рішення суду. Нічого надзвичайного. Це стандартна ситуація, у наас таке буває. Документи вилучають не тепершіні, починаючи ще з 2011 року", - пояснив КУРСу Василь Буджак. 

Правоохоронці працюватимуть в офісі САД в Івано-Франківській області до кінця дня, уточнив Любомир Семанів.

"Вони пред'явили ухвалу суду. Прпацюють в межах чинного законодавтсва. Ми також працюємо в межах чинного законодавситва - надаємо документи для виконання слідчих дій. Все тихо і мирно, ніяких ексцесів", - повідомив перший заступник голови САД в області. 

Підозру в контексті кримінального провадження, що спровокувало обшуки, оголосили поки одному топ-посадовцю ­– першому заступнику начальника Служби автомобільних доріг у Київській області(підозру у службовій недбалості, що спричинила мільйонні збитки державі оголошено 27 вересня).

"По інших рішення буде прийматися за результатами обшуків і слідчих дій", – додала Максимець.

Щодо чиновника Київщини слідство встановило, що він провів фінансово незабезпечені тендери на виконання будівельних робіт, а також підписав акти про їх виконання, завідомо знаючи про неможливість їх оплатити через відсутність коштів на рахунках Служби автомобільних доріг в Київській області.

Завдяки штучно створеній заборгованості підрядні організації у подальшому через суд стягнули з Служби автомобільних доріг інфляційні втрати та 3% річних на суму понад 4 млн гривень, завдавши збитки державному бюджету на зазначену суму.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.