Визначено найвисокогірніші храми України. Серед них — церква з Прикарпаття


Жителі села Буковець Верховинського району похвалилися, що їхній храм — найвисокогірніший в Україні. Церкву звели на самісінькому перевалі — на висоті 840 метрів над рівнем моря.

Як розповів місцевий священик отець Петро Соколовський, храм Вознесіння Господнього збудували лише з настанням незалежності України. Було нелегко, але зробили чимало, тож тепер мріють перекрити церкву гонтою. Та отець Петро не впевнений у тому, що їхній храм найвисокогірніший в Україні.

Тож черпаємо інформацію з Інтернету та телефонуємо у сільські ради. Що цікаво, у найвисокогірнішому Рахівському районі, що на Закарпатті, є храми в селах Стебний на висоті 870 метрів, Чорна Тиса – 805 метрів. Та ще вище розташовані села, які мають церкви, у Путильському районі Буковини. Це, зокрема, Бисків — 1067 м, Випчина — 1144 м (є столітня капличка). І найвище поселення Сарата – 1182 метри! Воно відоме тим, що найбільш віддалене та важкодоступне в українських Карпатах, до якого навіть дороги немає. Хоча тут проживає всього два десятки людей, проте мають свою церкву.

До речі, у Криму найвисокогірнішою вважається церква Воскресіння Христового у Форосі. Але, на відміну від карпатських святинь, розташована вона на висоті всього 412 метрів над рівнем моря.

То ж де найвисокогірніший храм в Україні? В Інтернеті однозначної відповіді не знайшли — переконуємося, що цю назву часто «присвоюють» селам, які розкинулися високо в горах.

Як повідомляли ”Вікна”, минулого року студенти Прикарпаття представлять у Києві 10 найцікавіших і найстаріших церков краю.