Як безоплатно отримати від держави нерелізоване конфісковане майно


З 2015 року Міністерство юстиції України спільно з Державним підприємством «СЕТАМ» розпочали проект з безоплатної передачі нереалізованого конфіскованого майна.

Майно, яке стягується на користь держави й тричі не було продано на аукціоні, передається на розгляд спеціальної комісії, яка  приймає рішення про подальшу безоплатну передачу майна.

За словами гендиректора ДП «СЕТАМ» Віктора Вишньова: “Існує чіткий перелік установ та організацій, які можуть отримати таке майно: державні органи, соціальні установи, військові формування,  дитячі будинки, у тому числі дитячі будинки сімейного типу та заклади пенітенціарної системи”

На сайті www.om.gov.ua у відповідному розділі можна знайти перелік майна, яке пропонується для безоплатної передачі і ознайомитися з правовим механізмом процедури.  

«Майно може бути різним починаючи від дрібного канцелярського приладдя, електроніки, одягу, закінчуючи автотранспортом та об’єктами нерухомості» - зазначив керівник ДП «СЕТАМ».

Для отримання майна  уповноважені особи підприємства, установи, організації подають заявку протягом 30 днів з моменту публікації оголошення.  У заявці необхідно якнайкраще обґрунтувати свою потребу на отримання такої допомоги.

Ще одним позитивним фактом є те, що для отримання такого майна  немає потреби сплачувати податки, але існує одна пересторога, у випадку якщо організація, установа має намір продати це безоплатно передане майно, вони будуть вимушені сплатити усі митні платежі, які будуть нараховані на той чи інший товар.

«Тож, ми запрошуємо організації, волонтерів, активістів слідкувати за безоплатною передачею конфіскованого майна, заходьте на сайт дивіться на майно і подавайте свої заявки» - закликав Віктор Вишньов.