Як цікаво провести травневі свята?


На носі травневі свята та багато вихідних. Для тих, хто не хоче провести їх вдома, на канапі, а бажає нових вражень є багато цікавих подій. Здебільшого, це - фестивалі.

«Бліц-Інфо» пропонує найцікавіші.

До речі, цього разу деякі щорічні фестивалі не відбудуться. Наприклад, фестиваль середньовічної культури «Битва націй» (м.Хотин Чернівецької області). За словами організаторів, захід не скасовує своє існування, а лише робить невеличку перерву в зв’язку з ситуацією в Україні. 

«Великдень у Космачі» (1 травня)

Фестиваль є продовженням великодніх свят. Гості з усього світу з'їжджаються в історичне карпатське село Космач, щоб відсвяткувати Паску. Серед основних завдань дійства –  популяризація автентичної української культури.

У програмі: виставки традиційної культури, майстер-класи народних ремесел, виступи фольклорних, хореографічних колективів, музичних гуртів з України та закордону, веселі забави, традиційна гуцульська кухня.

Торік захід не відбувся у зв'язку з відсутністю фінансування. Проведення фестивалю «Великдень у Космачі» в 2014 році залишається під питанням.

Фестиваль пива у Львові (1-2 травня)

Головною подією має стати Чемпіонат львівських кнайп (пивних). Кожен охочий зможе взяти участь в оцінці закладів-учасників, для чого потрібно придбати на «Ярмарку батярських лігу мін» ( площа Ринок) фестивальний кухоль, який дає право на безкоштовні дегустації. Кнайпа-переможець визначатиметься за кількістю голосів за дегустаційними талонами (70%) і за кількістю голосів у смс-повідомленнях (30%). А вже 11 травня в 21.00 на головній сцені Свята (північний бік площі Ринок ) відбудеться нагородження кращого пивного закладу.

День батяра у Львові (1-2 травня)

Гості та жителі міста отримають можливість поринути в атмосферу, настрій, стилістику і побут такого споконвічно львівського явища, як батярство. Цьогоріч, як і минулого разу, «День батяра» проходитиме одночасно з Міським фестивалем пива. Основні заходи, як зазвичай, відбуватимуться на площі Ринок. Тут відкривається «Батярська канцелярія» і «Батярський бетонний завод», співають в караоке батярські пісні, проходять майстеркласи батярських танців.

Головними дійовими особами на центральних вулицях Львова під час «Дня батяра» стають потомствені батяри, одягнені за модою столітньої давнини. Їх легко впізнати за костюмом з метеликом, чорним капелюхом і тростиною. Кожного справжнього батяра відрізняє уміння розвеселити людей, але при цьому нікого не образити.

Для тих  хто захоче стати батяром і почесним гостем у батярських кнайпах  «Батярська канцелярія» офіційно посвятить вас у батяри, на знак чого отримаєте іменне батярське посвідчення.

Чемпіонат бограча (1-2 травня)

Дійство збере кращих закарпатських кулінарів у селі Косонь, на території відпочинкового комплексу «Термальні купальні Косино». 10 команд боротимуться за кращий угорський бо грач (густий суп або гуляш, приготований із м'яса та овочів майже без додавання води). Учасники в стилізованих національних костюмах готуватимуть на відкритому вогні цю популярну угорську страву, яке вже давно стала традиційною і для Закарпаття.

На фестивалі зварять 1500 літрів бограчу!

Організатори заходу запрошують до участі у фестивалі бограча всіх бажаючих. Для цього необхідно зібрати команду і надіслати анкету організаторам. Переможця визначатиме журі. Головний приз – 25 тисяч гривень.

Етно-джазовий фестиваль «Флюгери Львова» (1-4 травня)

Фестиваль щорічно проводиться на День Львова у внутрішньому дворику Ратуші. З кожним роком він збільшує свої масштаби, розширюючи коло учасників-джазових музикантів і приєднуючи до програми медійні проекти йі літературні акції.

У 2014 році на «Флюгерах Львова» виступлять 17 гуртів з України, Польщі, Ізраїлю, Канади, Франції, Мексики, Румунії, Азербайджану та Росії.

Міжнародний етно-джазовий фестиваль щорічно проводиться Мистецьким об'єднанням Дзига. Цього року разом із «Флюгерами» відбуватиметься перший мистецький фестиваль «Музограф», який знайде своє місце в новій пішохідній і туристичній зоні Львова на вулиці Лесі Українки. Музиканти гратимуть і влаштовуватимуть спільні сейшени на «Музографі».

Вартість квитків: 60 грн на один день ( 30 грн через передпродаж), 120 грн на всі дні.

Долина нарцисів (1-15 травня)

Масове цвітіння у Долині нарцисів цьогоріч очікується на початку травневих свят.

Терміни цвітіння закарпатських нарцисів залежать від погоди. Зазвичай перші квіти у Долині нарцисів розпускаються до 1 травня, і вже через тиждень можна спостерігати цілі острівці білих квітів. А пік цвітіння традиційно припадає на середину травня. Коли весна в Закарпатті видається раняя і тепла, нарциси можуть розквітнути на два-три дні раніше.

Долина нарцисів розташована в урочищі Кіреші неподалік від міста Хуст на Закарпатті. Тут знаходиться найбільший у світі масив природних заростей нарциса вузьколистого – рідкісної рослини, занесеної до Червоної книги. Працює еколого-освітній центр «Музей нарциса», що розповідає про унікальні флору і фауну долини, історію її збереження.

Щорічно Долину нарцисів відвідують понад 10 тисяч туристів. У період цвітіння (з 1 до 25 травня) територія відкрита для відвідування щодня з 8.00 до 21.00 без вихідних. Плата за вхід становить 15 грн для дорослих, 10 грн для студентів, 5 грн для школярів.

Черемош-фест (2-4 травня)

У мальовничому селі Криворівня, де Сергій Параджанов творив «Тіні незабутих предків», відбудеться фестиваль карпатської культури та екологічного туризму. В музичній програмі візьмуть участь: Kozak System, ДримбаДаДзиґа, ТаРута , Фолькнери , Сергій Підкаура, КораЛЛі, Перкалабські придатки, Фліт, Los Colorados та інші.

Важлива складова заходу – рафтинг Чорним Черемошем. Також фестиваль стане місцем для дискусій, спрямованих на збагачення екологічної свідомості гостей, творчою лабораторією просто неба. Саме цим він відрізняється від будь-яких інших фестивалів.

 «Черемош-фест» виник у 2013 році як креативна ініціатива на захист карпатських річок. Фестиваль має спрямування на розвиток рекреації і туризму в басейні Черемошу, як Чорного, так і Білого.

День міста Львова (3-4 травня)

Львову виповнюється 758 років. Традиційно очікується великий святковий парад, участь у якому візьмуть тисячі людей. Серед учасників зазвичай бувають дитячі колективи, лицарі у латах, актори на ходулях з муніципальних та аматорських театрів, оркестри, «Чудо-поїзд», карети з ангелятами, народні танцювальні колективи, представники молодіжних, спортивних, громадських організацій та національних товариств.