Як дефіцит цинку позначається на нашій шкірі?


Наша шкіра є так званим індикатором стану нашого організму. Будь які захворювання, недостатність вітамінів, порушення метаболізму – усе це наносить свій відблиск на шкіру. Так само відбувається при недостатності цинку.

Роль цинку у нашому організмі

Цинк — це мікроелемент, який присутній фактично у кожній клітині нашого організму. Цинк бере участь у багатьох ферментативних реакціях, у формуванні імунної відповіді, відповідає за ріст і розвиток плода, згортання крові, загоєння ран. І також цинк відіграє важливу роль для нашої шкіри.

В нормі рівень цинку в організмі у чоловіків 2,5-3 г, у жінок 1,5-2 г. Враховуючи те, що цинк виводиться з організму з продуктами обміну, ми мусимо розуміти, що варто постійно його поповнювати. Проте, існують деякі стани, при яких, навіть вживаючи нормальну щоденну дозу цинку, людина однаково страждатиме цинковою недостатністю. До цих станів відносяться порушення мальабсорбції, хвороба Крона, ентеропатичний акродерматит, виразковий коліт, порушення функції підшлункової залози та ін.

Як наша шкіра реагує на недостатність цинку?

При дефіциті цинку, з часом ми спостерігаємо неприємні зміни з боку шкіри та волосся. Недостатність цинку може протікати як латентно, так і яскраво виражено.

  • Латентна форма недостатності цинку:  пацієнт скаржиться на сухість, шорсткість шкіри, акнеподібні висипання на спині, лопатках, ключицях, на передній поверхні грудної клітки.
  • Виражена недостатність цинку проявляється більш яскравою клінічною картиною. Можемо виявляти вогнища алопеції (випадіння волосся), крихкість нігтів, значну жорсткість та блискучість волосся, появу екзематозних бляшок на шкірі рук, ступнів.

У діток з вродженою недостатністю цинку виникає ентеропатичний акродерматит. Це тяжке захворювання проявляється множинними висипами на шкірі дитинки у складках, на кистях, навколо природних отворів, на сідницях. Висипи можливі еритемні, везикуло-пустульозні, з кірочками. Окрім цього виникає запалення повік, випадіння волосся, дистрофія нігтів, стоматити, часті проноси, значне зниження ваги. Дитина стає апатичною, млявою, роздратованою, спостерігається відставання у фізичному розвитку.

Як усунути недостатність цинку?

Якщо ви підозрюєте у себе або близьких дефіцит цинку, не варто образу приймати таблетовані препарати. Для початку перегляньте власний раціон: чи дотримуєтесь ви збалансованого харчування, чи достатньо корисної їжі ви споживаєте, чи не було у вас раніше проблем з кишківником. Інколи недостатність цинку є не причиною, а симптомом, який наголошує про більш небезпечне захворювання!

Для профілактики недостатності цинку рекомендую збагатити раціон такими продуктами: курятиною, свининою, рибою, морквою, горіхами, горохом, злаками. Також варто зазначити, що всмоктування цинку у кишечнику гальмують прийом антибіотиків, молочні продукти, рослинні волокна. Для майбутніх мам також потрібна дещо більша щоденна доза цинку, але прийом таблетованих форм варто обов’язково погодити з ведучим акушером-гінекологом!

Якщо все-таки дефіцит цинку є значно вираженим, а саме турбують такі стани як алопеція, акродерматитоподібні синдроми, акнеподібна висипка – зверніться до лікаря! Після проведення огляду, детального ознайомлення з анамнезом пацієнта, лабораторної діагностики саме лікар допоможе вияснити справжню причину цих проблем і підібрати правильне індивідуальне лікування!

Піклуйтеся про своє здоров’я разом з Оксфорд Медікал!

Прокопій Галина Ігорівна – лікар дерматовенеролог-косметолог медичного центру «Оксфорд Медікал»

Щоб записатися на прийом до лікаря, телефонуйте нам: 067 3 777 299, 050 3 777 299

Ми знаходимось за адресами : вул. Василіянок 1 та вул. Незалежності 93А

https://ivanofrankivsk.oxford-med.com.ua/