Як дістали перші останки, всі впали на коліна: Очевидці про розкопки в Дем'яновому Лазу


Рівно 30 років тому, у жовтні 1989 року, в Дем’яновому Лазі відбулося перепоховання жертв комуністичних репресій. Подія зібрала тисячі свідомих українців різних конфесій, які об’єдналися в спільній молитві за всіх невинно вбитих жертв радянського терору.

З нагоди відзначення цієї сумної дати та вшанування всіх жертв сталінських репресій, цієї неділі, 27 жовтня, у меморіальному комплексі Дем’янів Лаз відбудеться поминальне богослужіння.

Про це було ще раз анонсовано, 22 жовтня, під час пресконференції в Івано-Франківському Архієпархіальному управлінні з нагоди даної події. Поспілкуватися з журналістами прийшли Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Владика Володимир Війтишин, судово-медичний експерт-криміналіст Омелян Левицький, голова Івано-Франківського обласного історико-просвітницького товариства “Меморіал”, керівник КП “Пам’ять”, історик Василь Тимків, та Архієпархіальний еклезіарх прот. Іван Жук. Модерував зустріч о. Іван Стефурак - директор Департаменту інформації Івано-Франківської Архієпарії УГКЦ.

«Ці жертви були замучені ще в сталінські часи. І зрозуміло, що це приховувалося. Однак знаємо зі св. Євангеліє, що немає нічого тайного, щоби не стало явним. Тому сьогодні, знаючи про всі ті жахіття, ми покликані прийти та вшанувати цих осіб, наших братів та сестер по крові», - зазначив Митрополит Володимир.

За його словами, це були прості хлопці та дівчата, такі ж люди, як ми з вами, яких просто виводили з рідних домівок, піддаючи терору та страшній смерті без жодної вини.

«Тридцять років тому на наших землях був ще Радянський Союз. Власне та атеїстична держава підходила до свого фінішу, і тоді цілий свій побачив, яким насправді злом була та залишається  комуністична свідомість», - вважає Владика.

Він також зазначив, що ми маємо бути тим дзвоном, який би пригадував та закликав людей на цю молитву, щоби пам’ятати про всі жертви сталінського режиму.

«Тоді богослужіння очолили наші владики Ісповідники віри: Павло Василик та Софрон Дмитерко. Хто був свідком, то пам’ятає, що то було щось надзвичайне: багато людей, майже 300 тисяч, які взяли участь у богослужінні та нарешті дізналися про долю своїх близьких»,  - пригадує Митрополит.

В свою чергу, о. Іван Жук розповів про богослужіння, які відбудуться цієї неділі 27 жовтня. В 13:00 год. розпочнеться Божественна Літургія, далі  -  народне віче, а опісля панахида, яку очолить наш Митрополит Володимир. Також в усіх храмах Івано-Франківської Архієпархії в цей час звучатимуть дзвони, єднаючись з поминальною молитвою в Дем’яновому Лазі.

Він також повідомив, що з кожної деканальної церкви,  в кожному районі буде організовано автобус для того, щоби наші вірні змогли взяти участь у богослужінні.

«Ми не сміємо забувати ціну, яку заплатили наші брати і сестри за нашу свободу та соборність», - підсумував священнослужитель, цитуючи блаженної пам’яті Любомира Гузара.

Розкопки розпочалися 21 вересня 1989 і тривали 40 днів. Було знайдено три могили і в них останки 524 людей, із них 151 молодих дівчат. Більшість загиблих убиті пострілом в потилицю з дрібнокаліберної гвинтівки.

«Розкопки почалися після Служби Божої, яка була в Пасічній. Всі буквально побігли на гору. Перших тринадцять ям не дали результату, а з чотирнадцятої екскаватор дістав одяг і кістки. Про цей момент трудно розказати, але всі впали на коліна. Люди почали молитися», - пригадує учасник розкопок, судово-медичний експерт-криміналіст Омелян Левицький.

Потім почалися повноцінні розкопки.

«Без трактора, тільки вручну, лопатами копали, щоб не пошкодити скелети. Люди помирали не тільки через постріл, а ще й через механічні пошкодження, у деяких людей були зв’язані руки, переламані щелепи та розбитий череп. Це були страшні болі», – каже п. Омелян.

За його словами, дуже велику увагу приділяли речовим доказам. На виявлених в’язничних бланках було написано «Тюрма НКВД г. Станилавов», що свідчить про те, що розстріли проводили якраз енкаведисти.

В свою чергу, голова товариства “Меморіал”, Василь Тимків зазначив про ключову роль Української Греко-Католицької Церкви в тодішніх подіях.

«Дем’янів Лаз став досить відомим і містичним місцем. Якщо б не ті документи, які знайшли при вбитих, ніхто б досі про них не знав. Сьогодні я хочу подякувати Греко-Католицькій церкві, яка постійно є біля свого народу»,  - каже історик.

Після пресконференції також відбувся оргкомітет, який очолив Митрополит Володимир. Присутні обговорили останні приготування до богослужіння та народного віче.

Пригадуємо, що урочистості з нагоди перепоховання жертв комуністичних репресій відбудуться в неділю, 27 жовтня, у Меморіальному комплексі Дем’янів Лаз. Початок о 13:00 год.

Департамент інформації Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ

Читайте нас в FacebookTelegram, та Instagram. Завжди цікаві новини!