Як екстремально зустріти Новий рік у Карпатах: Найцікавіші варіанти


Щороку взимку десятки тисяч туристів їдуть до Карпат, аби насолодитися незабутнім активним відпочинком.

І не дивно! Колоритна атмосфера, смачнюча кухня, прекрасні краєвиди, чисте повітря – достоїнства Західної України можна перелічувати нескінченно.

Але найбільше Карпати славляться чудовими умовами гірськолижних курортів та оздоровчими спа-процедурами. Незвичайний Новий рік тут гарантовано. Однак, нескладно здогадатися, що таке святкування у Карпатах – задоволення не з дешевих.

Джерело фото: 99px.ru.

Та у деяких випадках це може бути доступніше, ніж здається. Хоча і небезпечніше. За сприятливих погодних умов і з дружньою компанією воно того варте. IGotoWorld.com пропонує відійти від стандарту та розглянути один із екстремальних способів зустрічі Новорічних свят у горах… з наметами.

Новий рік у горах – вибір місця для зустрічі

Набридла буденність і вже хочеться чогось екстремально-незвичайного у Новий 2017 рік? А відпочинок на курортах Карпат трохи б’є по кишені. Рішення є, якщо ви справді готові до відчайдушних учинків.

Тільки уявіть: що може бути прекраснішим за казкове зоряне небо, багаття, котре палає і потріскує новорічними вогниками, веселу компанію та смачнючу вечерю на вогні посеред неприступних зимових гір? Такий Новий рік у горах ви запам’ятаєте на все життя!

Джерело фото: photoblog.org.ua.

Не важко здогадатися, що мова йде про зимовий похід у гори з рюкзаками та наметами. Отже, пропонуємо до вашої уваги найбільш оптимальні місця для здійснення божевільного плану.

Підйом на Говерлу у Новий рік

Уявіть, наскільки це захоплююче – зустрічати перші миті Нового року на висоті 2061 метр – найвищій точці України. Навіть така дрібниця, як відморожені пальці, не псує враження. Чи зіпсує? В такому разі підібрати якісний туристичний одяг для зимових походів не завадить. Обов’язково візьміть із собою зігріваючі напої – чи то чай у термосах, чи то шампанське, кого що більше грітиме.

Важливо! Походи в гори і алкогольні напої не сумісні. Декілька ковтків шампанського під бій курантів у новорічну ніч – максимум дозволеного.

Джерело фото: io.ua.

Не варто забувати і про такі «дрібниці» як погодні умови та фізична підготовка. У середньому, підйом на саму вершину займе близько 6 годин. Досвідчені та витривалі туристи підіймаються до заходу сонця, розбивають  намети прямо на горі та чекають півночі. Якщо ви не впевнені у своїх «суперменських» силах, то, як варіант, можна піднятися зранку, насолодитися красою засніжених Карпат та спуститися до колиб чи туристичної бази, де від душі відзначити Новий рік.

Увага! Самостійно, без досвіду походів та належної підготовки вирушати у зимову подорож у гори категорично не рекомендують.

Як дістатися: сходження на Говерлу є змога здійснити з курортного містечка Яремче, куди легко дістатися потягом зі Львова.

Джерело фото: outdoorukraine.com.

Новий рік на Смотричі або Вухатому Камені

Не менш грандіозний, але дещо простіший варіант зустрічі Нового року в горах – вершини Вухатий Камінь та Смотрич. Комфортніший та безпечніший підйом на них можна здійснити із села Дземброня. Вухатий Камінь прилягає до вершини Смотрич і шлях до них починається з одного місця, тож остаточно вирішити, де буде фініш, ви можете, вже стартувавши.

Першу гору легко впізнати завдяки високим виходам брил різних чудернацьких форм. Взимку орієнтуватися складніше, хоча за гарних природних умов брили виступають з-під снігу та виблискують на сонці.

Джерело фото: 4.bp.blogspot.com.

Маршрут до Вухатого Каменя довший, але простіший та мальовничіший. На гору Смотрич шлях коротший, але крутіший. І йти переважно крутою стежкою вгору через ліс. Сумнівне задоволення. З іншого боку, всипані снігом ялинки – пейзаж не гірший за відкриті полонини.

Джерело фото: turyst.org.ua.

А тим, кому скортіло пригод повні штани, можна піднятися на Чорногірський хребет та відвідати славнозвісну закинуту обсерваторію «Білий Слон».

Увага! Самостійно і без досвіду походів вирушати в гори зимою категорично не рекомендують.

Пам’ятайте, що сходження на Чорногірського Попа Івана взимку вважають складним походом. В умовах штормового вітру та значного засніження без належної підготовки це квиток в один бік.

Джерело фото: calendar.karpaty.ua.

Як дістатися: доїхати потягом до Верховини, звідки автобусом – до Дземброні. Рейсових маршруток сюди ходить небагато – лише три на день. Як варіант, можна дістатися автостопом, але взимку краще дочекатися громадського транспорту.

Джерело фото: karpaty.life.

Новий рік на Хом’яку

Здолати цю вершину зможе навіть турист-новачок, котрий за своє життя побував хоча б в одному літньому поході. Це найбезпечніший варіант для зустрічі Нового року в горах з наметами. Якщо ви початківець та не бажаєте створювати собі зайвих проблем у святкові дні, цей варіант – ваш.

Джерело фото: guide.karpaty.ua. Автор: Котенко Олександр.

Переваг у цієї гори декілька:

  • точка старту для підйому – практично на місці зупинки громадського транспорту;
  • вершина розташована в оточенні населених пунктів Яблуниця, Татарів, Поляниця та гірськолижного курорту «Буковель», до яких з Івано-Франківська їхати не довше 1 години 40 хвилин;
  • способів подолати підйом на Хом’як кілька, і більшість із них – це прогулянка по пологому серпантину, котрий петляє пейзажним лісом, ніби ненароком набираючи висоту.

До того ж, з Хом’яка у сонячний день чудово проглядається Чорногірський хребет, а з вершини можна спуститися прямісінько до Женецкого Гуку – одного з наймальовничіших та повноводних водоспадів у Карпатах. У зимовий період водоспад замерзає, однак і таким він зберігає свою привабливість.

Увага! Навіть така нескладна для сходження гора у зимову непогоду може становити небезпеку. Самостійно і без досвіду походів вирушати взимку в гори категорично не рекомендують.

Як дістатися: доїхати потягом до Яремче, а звідти – трансфером до Микуличина, не доїжджаючи до Татарова, рухатися за вказівником на водоспад Гук. Від повороту – старт походу.

Джерело фото: zovgor.com.

Перелік необхідного спорядження для зимового походу

Зимові походи ставлять високі вимоги до вашого спорядження, фізичної підготовки та температурних кондицій. І цим ні в якому разі не можна нехтувати. Зима не така поблажлива до помилок, як літо. Тож слід ставитися до неї з повагою.

Нижче наведено перелік необхідного групового та індивідуального спорядження. Його можна корегувати залежно від ваших потреб та досвіду зимових походів.

Джерело фото: tropa.dp.ua.

Групове спорядження

  • Намет. Екстрим серії. Або, принаймні, змінити дуги на дюралюмінієві, якщо не хочете у перший же день залишитися без прихистку.
  • Підстилка під намет. Не обов’язково. Але той, у кого після зимового походу намет залишається цілим, – щасливчик.
  • Пальник. Або «горєлка», як її звуть туристи. В зимових умовах є незамінною.
  • Пальне. Власне, куди без нього, якщо ви взяли пальник?
  • Котли. Зручно брати два: для їжі та гарячих напоїв окремо.
  • Інструменти: сокира, пилка, сніжна лопата.
  • Аптечка. Залежить від ваших потреб та можливостей організму. Краще взяти про запас, ніж потім виявляти свої «суперменські» здібності (відвагу, мужність та терплячість).
  • Ремнабір. В умовах походу речі зазнають максимальних навантажень. Тож бажано мати можливість їх відремонтувати.
  • Ріпшнур. До 10 метрів мотузки діаметром до 6 мм. Знадобиться.
  • Компас та карта. GPS – це, звичайно, добре. Але що робити, якщо ваш телефон (навігатор) сяде, замерзне, або, що гірше, – загубиться в снігу?

Джерело фото: outdoorukraine.com.

Індивідуальне спорядження

  • Рюкзак. Що він більший, то більше речей зможете взяти з собою. А вони, повірте, стануть у нагоді.
  • Спальний мішок. З температурою комфорту не нижче −7. Якщо ви не «морж» або снігова людина, звичайно.
  • Каремат. Сідушка. В зимових умовах є обов’язковими. Стають у нагоді навіть не за призначенням.
  • КЛМН – кружка, ложка, миска, ніж.
  • Індивідуальна аптечка. Ваші особисті потреби.
  • Ліхтарик. Зимовий день короткий, а вам ще Новий рік зустрічати. Не факт, що може пощастити розпалити триметрове вогнище.
  • Гігієнка. Індивідуальний комплект. Не забудьте крем та гігієнічну помаду, навіть якщо ви – чоловік.
  • Лижна маска. Сонце разом із білосніжним снігом сліплять прекрасно. Але можна і без них.
  • Трекінгові палиці. Якщо влітку ви ще можете познущатися над організмом і піти без них, то взимку краще цього не робити.
  • Снігоступи. Якщо нема – беріть в оренду. Незамінна річ.
  • Спеціальне спорядження: кішки, льодоруби, системи, карабіни, мотузка і т. ін. Залежно від вашої альпіністської підготовки.  

Джерело фото: turisticum.ru.

Теплий одяг. Очевидно, але підбирати слід ретельно:

  • ходові штани та флісові (ідеально – лижні або бордові);
  • гамаші;
  • куртка;
  • легенька пухова куртка або жилет;
  • змінне взуття;
  • черевики;
  • бахіли;
  • фліс, полар (дві теплі кофти – це мінімум);
  • баф, бандана;
  • шапка;
  • рукавиці (чудово мати запасні);
  • верхонки;
  • шкарпетки;
  • термобілизна;
  • футболки;
  • цивільний комплект (парадно-вихідний комплект одягу для цивілізації мати не обов’язково, але рекомендовано).

Зимові походи – що це

Це холодно. Хоча, саме зимові походи дозволяють сприймати низькі температури по-іншому. Тільки зимою в горах починаєш розуміти – доки рухаєшся, доти ти живий та бадьорий. А із належним спорядженням ніякі морози й не страшні. Більшу частину шляху ви проносите теплу куртку в наплічнику. Проте на зупинках ви будете їй невимовно раді.

Джерело фото: ua-reporter.com.

Зима – це період, коли в горах рідко зустрінеш собі подібних відчайдухів. Більшість гідів відмовляються водити туристів у Холодний період року – це дуже небезпечно. Якщо влітку на Чорногірському хребті як на базарі, то взимку є лише ви, природа і ваші думки… і ще учасники групи походу іноді пропливають на горизонті.

Суворість умов закликає перевірити твердість характеру, відчути себе дослідником незвіданих земель, побачити запаморочливу красу неприступних засніжених гір. Саме в таких умовах повністю відпочиваєш від цивілізації, стаєш частиною природи та живеш на повну. Зима вчить цінувати те, що маємо.

Джерело фото: 333v.ru.

Рятувальна служба у Карпатах – куди звертатися Вирішальним аспектом безпеки та якості походу є досвід керівника групи (інструктора чи організатора). Тому надавайте перевагу лише професіоналам – довіряти своє життя абикому – справа кепська. Та навіть з досвідченою людиною випадки можуть траплятися різні. Щоб уникнути безвихідних ситуацій, перед мандрівкою у дику зимову природу конче необхідно записувати контакти рятувальних служб у Карпатах. Це відповідальні хлопці , які знають свою справу.

Важливо! Вирушаючи у похід взимку, треба обов'язково звернутися до найближчого пункту рятувальної служби і зареєструватися. Повідомити кількість людей у групі і маршрут подорожі.

Джерело фото: ua-reporter.com.

Де зупинитися: у передноворічний сезон місця в готелях, хостелах чи садибах у Карпатах слід бронювати завчасно. Найкраще це зробити хоча б за місяць, або декілька тижнів до поїздки.

Вдалих вам зимових походів! Нехай прийдешній Новий 2017 рік подарує чудові враження та нові можливості!