Як і хто з прикарпатських мажоритарників списує програми


У передвиборчих програмах кандидати в народні депутати розповідають про свої плани й бачення на наступні п'ять років каденції в новому парламенті. Про те, як планують змінювати Україну, виборців на Прикарпатті вже поінформували 97 кандидатів-мажоритарників, зареєстрованих у 7 виборчих округах Франківщини.

Частково списали свої програми з колишньої програми політичної партії "Народний фронт" нардеп Анатолій Дирів та очільник департаменту олімпійського спорту Міністерства молоді та спорту України Роман Вірастюк, які йдуть на вибори як самовисуванці. Міський голова Тисмениці, професор політології Степан Сворак запозичив левову частку програми в нардепа від БПП Руслана Демчака, видаливши згадки про Порошенка, пише Чесно

*Інформація із сайту ЦВК станом на 27.06.2019 (Оновлено) 

Спільна давня мета від "Народного фронту"

Про нове наполовину старими словами розповідає виборцям з округу №86 (центр – у м. Долина) нардеп-кнопкодав Анатолій Дирів, який знову намагається переобратися до парламенту.

Фото з Facebook-сторінки Анатолія Диріва

Його передвиборча програма на понад 50% списана з програми партії "Народний фронт" 2014 року.

Перша сторінка програми Анатолія Диріва

Програма партії "Народний фронт" із сайту http://nfront.org.ua

Минулого разу Дирів балотувався до Верховної Ради саме від "Народного фронту". Зараз іде як самовисуванець.

"Я вважаю, що та програма до кінця не виконана й бажано її виконати", – прокоментував Руху ЧЕСНО збіги у програмах Дирів. 

На уточнювальне запитання, чи можна трактувати так, що пріоритети в кандидата Диріва за 5 років роботи в парламенті у складі фракції політичної партії "Народний фронт" не змінилися, попри те, що на нові вибори він іде як самовисуванець, нардеп відповів:

"Вважаю, що програма мені підходить, а ви використовуйте моє трактування, як хочете". 

Зазначимо, що "Народний фронт" протягом 5 років у ВРУ мав можливість виконати свою передвиборчу програму, адже у 2014-му партія увійшла до коаліції та мала другу найбільшу депутатську фракцію в Раді. Проте запровадити виборчу реформу, яка була частиною коаліційної угоди, політсилі так і не вдалося. 

Рух ЧЕСНО писав про те, як Анатолій Дирів здобуває політичні дивіденди на залучених на округ субвенціях на соцекономрозвиток.

Спільну з кандидатом Дирівим мету декларує у своїй передвиборчій програмі й мажоритарник, який балотується в окрузі №84 (центр – у м. Тисмениця), – спортсмен Роман Вірастюк

Фото з Facebook-сторінки Романа Вірастюка

Програма Вірастюка в описі мети його діяльності в майбутньому парламенті майже ідентична з програмою кандидата Анатолія Диріва, а отже, її так само взято з колишньої програми партії "Народний фронт". Як і Дирів, на позачергових парламентських виборах 2014 року Вірастюк балотувався в цьому самому окрузі від "Народного фронту". Тепер іде як самовисуванець.

Частини передвиборчих програм кандидатів у депутати Верховної Ради Анатолія Диріва та Романа Вірастюка

Роман Вірастюк пояснює, що частково використав свою попередню передвиборчу програму 2014 року. Каже, що речі, які залишилися актуальними, потрібно доводити до кінця.

"Робив так, як мені вийшло, там багато моментів є нових", – каже Вірастюк. 

Щодо збігів із програмою Анатолія Диріва коментує так:

"Якщо хтось скаже: "Я хочу миру для України", а інший: "Я хочу для України миру" – це хіба не одне й те саме?" 

2014 року Вірастюк в окрузі №84 здобув другий результат, програвши нардепу Михайлу Довбенку лише 0,4% голосів виборців. Цього року Довбенко знову складе Вірастюку конкуренцію, адже під час останнього візиту на Прикарпаття Петро Порошенко відрекомендував Михайла Довбенка як мажоритарника від партії "Європейська солідарність" в окрузі №84. На сайті ЦВК Довбенко поки що відсутній як кандидат. 

Схожу програму доносить до виборців і висуванець політичної партії "Громада і Закон", підприємець Андрій Голинський, який зареєструвався як кандидат у народні депутати в окрузі №87 (центр – у м. Надвірна).

Частина передвиборчої програми Андрія Голинського

Відлуння БПП

Самовисуванець в окрузі №84, чинний міський голова Тисмениці Степан Сворак сплагіатив значну частину своєї програми у вінницького нардепа Руслана Демчака, коли той балотувався до Верховної Ради на позачергових парламентських виборах 2014 року. До речі, від партії БПП.

Фото: "Репортер"

Структура й половина фраз нової програми кандидата Сворака дублюють колишню програму БППшника Демчака, з якої зникли згадки про Порошенка. Зокрема, у поясненнях, чому Степан Сворак вирішив стати нардепом, як планує розбудовувати державу, підносити економіку, налагоджувати соціальний, культурний та сільськогосподарський вектори.

У коментарі Руху ЧЕСНО Сворак пояснює, що програму складав сам, щоправда, запозичив контекст у мережі. Він твердить, що нардепа Руслана Демчака не знає.

"Я, як професор політології, знаю основні ідеї, які необхідно буде реалізовувати на практиці, тому вважаю цю програму досить вдалою. Вона залишається актуальною, допоки буде українська держава", – зазначає Сворак. 

Таку саму структуру має й програма кандидата в народні депутати в окрузі №86Івана Даниліва. Він очолює Долинську районну раду й теж іде на вибори як самовисуванець. Програма Даниліва дублює колишню програму нардепа Руслана Демчака в питаннях розвитку економіки, соціального захисту населення, сільського господарства, культури та розбудови держави.

Плагіат цієї програми Рух ЧЕСНО виявив і в кандидата з Житомирщини в окрузі №66, підприємця Володимира Шатиловича. Попри давні ідеї "Блоку Петра Порошенка", Шатилович іде на нові вибори під прапорами партії Анатолія Гриценка "Громадянська позиція".

Не перейнявся написанням нової програми пенсіонер-самовисуванець Володимир Тітов, який балотується до Верховної Ради в окрузі №83 (центр – у м. Івано-Франківськ). Його передвиборча програма дублює його ж програмукандидата в народні депутати на парламентських виборах 2012 року та позачергових парламентських виборах 2014-го. На останніх Тітов здобув лише0,82% голосів виборців.

Лаконічність чи технічність?

Вирізняються малослівністю найкоротші програми зареєстрованих кандидатів-мажоритарників на Прикарпатті. 

Самовисуванець в окрузі №85 Анатолій Чумичкін про свої основні пріоритети в новому парламенті вирішив розповісти виборцям кількома загальними реченнями. До речі, людина з такими самими прізвищем, ім'ям і по батькові два роки поспіль (у 2017 і 2018 роках) фінансувала партію "Самопоміч".

Ще лаконічніше намагався донести свою програму до виборця безробітний самовисуванець в окрузі №88, член Право-консервативної партії України "Північний шлях", скандальний блогер Василь Крутчак. 

Фото з Facebook-сторінки Василя Крутчака

Автором його програми, як видно з властивостей файлу, є користувач Кім Веремійчук. Рух ЧЕСНО повідомляв, що таке саме авторство мають і програми самовисуванця в окрузі №213 у Києві Ростислава Карпича та кандидата з Печерська Володимира Петрова, котрі є однопартійцями Василя Крутчака. Кім Веремійчук – столичний адвокат і двічі помічник народного депутата ВРУ 5-го та 6-го скликань Святослава Олійника, який був заступником олігарха Ігоря Коломойського за часів його губернаторства на Дніпропетровщині. У 2018 році "Схеми" помітили Олійника на ювілеї в Коломойського.

У коментарі Руху ЧЕСНО Крутчак пояснює, що програму писав сам, а своєму знайомому адвокату Кіму Веремійчуку надіслав її для юридичної перевірки. 

"Це нормально, коли юрист перевіряє програму кандидата в народні депутати. Чи для вас це дивно?" – ставить запитання у відповідь кандидат Крутчак. 

Крутчак уже намагався потрапити до парламенту на позачергових виборах 2014 року в чернігівському окрузі №205. Тоді йому вдалося отримати лише 6 голосів