Як калушани мама з сином тримають себе у формі після “Зважених та щасливих”


Калушани Олександр Валігурський та його мама Наталія разом схудли на 150 кілограмів. Нині обоє удвічі менші й легші.

За словами Сашка, і життя стало якимсь легшим, пише “Репортер”.

Різдво без плюсів

22-річний Олександр Валігурський нещодавно повернувся з Іспанії. Каже, була мрія провести частину зими там, де тепло. Їхав до родини, Новий рік і Різдво провів там. Зізнається, що це було спеціально, аби втекти від наших святкових застіль.

«Якби був тут на свята, то не втримався би, бо у нас як гуляють, то гуляють, – сміється Сашко. – Там також святкували з українцями, але всі знали про мене і намагалися готувати все дуже правильне й дієтичне – без солі, без глютену. Як результат, за всі свята не набрав жодного кілограма».

Говоримо з Сашком у кав’ярні. Він п’є чорну каву без цукру. Каже, мріє назавжди відмовитись від цукру, але іноді тягне підсолодити чай. Сміється, ніби то не так страшно, але відчуває слабкість і хоче її побороти.

Важко уявити, що менше року тому Сашко важив 195 кг, поки не взяв участь у шоу «Зважені та щасливі» на каналі СТБ. Нині його вага 105. Каже, так йому комфортно. Хоче, аби організм трохи оговтався й адаптувався після всіх кардинальних змін, а потім знову буде працювати над собою.

А взяти участь у шоу якось його агітували напарниця з роботи та краща подруга. Остання взяла й почала заповнювати анкету за Олександра, потім зателефонувала й сказала, аби завершив.

«Це мене не образило, – зізнається Валігурський. – Я тверезо дивився на життя і знав, що мені це треба. Просто чекав, що настане мій такий «стоп», і я сам візьму себе в руки. Але завжди були якісь справи».

Далі Сашко заповнив анкету за маму та відправив на проект. Їй нічого не сказав, поки за чотири дні йому не зателефонували й не запросили до Києва на кастинг. Каже, мама відреагувала нормально. Лише коли в столиці пройшли відбір, аж тоді виникли сумніви, чи воно їм треба.

Валігурські худнули й боролися за місце в проекті з квітня по серпень минулого року. Вибули з нього на 15 тижні, але продовжували займатися та худнути вдома. В результаті на двох скинули 150 кг. Худнули вісім місяців. з них – чотири на проекті та ще чотири – вдома. На проекті Сашко скинув до 58 кг, а ще 37 – вдома, а його мама скинула 58 кг зі 140.

Харизма пішла з животом

Олександр розказує, що зараз усе круто міняється, і то в кращий бік. Стали зникати шкідливі звички, натомість з’явилися нові – правильні, корисні. Наприклад, він кинув курити і пити колу.

«Також після проекту в мене з’явилася дів­чина, – не стримує посмішки хлопець. – Ми давно зналися візуально, але остаточно познайомили друзі. Таня зізналась мені, що подобався їй ще у молодших класах. Слідкувала за проектом, але не наважувалась написати, навіть лайк поставити під фото».

Ще у грудні Сашко захистив диплом магістра за спеціальністю інженер-технолог буріння нафтогазових свердловин ІФНТУНГ. Зараз у Калуші продовжує займатися КВН – з командою організовують такий собі калуський чемпіонат для веселих і кмітливих. На початку лютого має бути півфінал.

«Хлопці жартують, що після схуднення в мене зникла харизма, – говорить Сашко. – Мовляв, пішла з животом».

Розказує, що змінилась і мама Наталя. Стала активнішою, вдома її не застанеш.

«Досі у нас був такий котячий спосіб життя, – жартує Валігурський. – Було, що приходить з роботи і біля телевізора. І так зо дня на день. Зараз вона виходить десь гуляти, до подруг, у спортзал почала ходити, сауни, соляні кімнати…».

«Боюсь вертатися назад»

Сашко далі буде займатися та працювати над собою. Крім того, хоче здобути знання й навики, аби допомагати іншим. Говорить, що до нього часто пишуть зовсім незнайомі люди й просять поради, звертаються знайомі та друзі, мовляв, порадь, як скинути, як навпаки – набрати правильну масу.

«Людей дуже багато і в кожного якісь свої нюанси зі здоров’ям, тому треба вчитися, аби не нарадити чогось дурного, – каже Сашко. – Хочеться для себе отримати якусь освіту в плані харчування й заняття спортом. Пройти якісь курси».

Як зараз Сашкові вдається тримати себе в нормі? Зривів немає, вже є звичка з’їдати вдень 1300-1400 калорій. Більше вуглеводів їсть зранку – каші з фруктами чи омлет без жовтків і трошки нежирного твердого сиру. Обід і вечеря – м’ясо чи риба з овочами. На перший перекус – яблуко, на другий – горіх чи грейпфрут.

Сміється, що у них вдома є два холодильники. Один їхній з мамою – там багато овочів, листя салату та м’яса в морозилці. А інший – бабусин. Вона у них не на правильному харчуванні.

«Якщо з друзями десь ідемо, то тепер чайок, кава чи водичка, – сміється Олександр. – Раніше я віджимався три рази, а вчора за один раз – 63. Це так круто! З’являється сила, набагато легше ходити. І зараз боюся вертатися назад».

Усім, хто хоче тримати себе у формі й схуднути, радить прості речі – виключити солодке й цукор, збалансована їжа, фізичні вправи і сон.

«Почав більше приділяти уваги правильному сну – 8-9 годин, – каже Сашко. – Лягати до опівночі, а не як раніше – о третій ночі. У вихідні, раз на тиждень, дозволяю собі лягти пізніше. Під час сну спалюється найбільше калорій».

Жартує, що зараз у супермаркет заходить, як у бібліотеку – уважно вичитує склад продуктів, рахує калорії…

А ще чекає тепла, аби подорожувати, бо з’явилося багато сил та енергії.