Як легше пережити осінню хандру? Поради від франківської психологині


Холод на вулиці і вдома, дні стають коротшими, сонце з’являється все рідше. У таких умовах люди часто стають жертвами сезонної депресії.

Як пояснює у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо франківська психологиня Наталія Чаплинська, кожна пора року має свої особливості у зміні настрою кожної людини. Осіння депресія - найпоширеніший прояв сезонної депресії, адже з приходом осені погіршується настрій, пропадає апетит та з’являються інші симптоми.

«Депресію найбільше помічають у осінній та весняний період. Це у першу чергу пов’язане зі зміною сезону та сонячним промінням. Адже на сонці виробляється так званий гормон щастя, тож люди почувають себе краще. Також більший світловий день дає можливість бути активнішим. Водночас восени – зменшується день, а також період людської активності», - зауважує Чаплинська.

За її словами, також депресії можуть виникати через певні особливості характеру, невміння комунікувати з іншими людьми. А також в результаті різноманітних конфліктів та особливостей виховання.

Щоб вберегтися від депресивного стану психолог радить не зменшувати кількість часу на відпочинок. Окрім того, варто уникати мінорних та пригнічуючих речей, а у вечірній час – взагалі не дивитись новин. Замість їхнього перегляду краще піти прогулятись чи послухати гарну веселу музику.

«Негативна інформація має бути дозованою. Не можна безкінечно слухати погані новини. Потрібно включати свій внутрішній захист і вибирати період коли ми отримуватимемо таку інформацію», - зауважує Наталія Чаплинська.

Добре впливає на вихід з депресії фізична праця або заняття спортом. Також психолог радить знайти хобі. Вона додає, що потрібно включати позитивні речі, від яких людина отримує задоволення.

"Варто слідкувати за своїм харчуванням, адже не всі смаколики, які ми вживаємо підходять нашому організму. Для цього потрібно хоча б вивчити напрямки здорового харчування. Воно є досить простим та дешевим. Я б сказала, що це те, що колись в селі їли наші дідусі та бабусі. Також в раціон потрібно включити рибні продукти, адже в ньому є багато Омеги 3, а цей компонент впливає на укріплення серцево-судинної системи та уникнення депресивних речей», - зауважує психолог.

Також рецептом боротьби з осінньою хандрою в мережі поділилась і в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Світлина від Уляна Супрун.

Тож, як легше пережити нестачу світла та холод?

Довше перебувайте на світлі. Саме активне перебування на вулиці вдень допомагає стимулювати мозок та виготовлення серотоніну. Науковці навіть виявили, що денне та яскраве освітлення допомагає покращити настрій та соціальну взаємодію. Приміром, у країнах Скандинавії, де дуже короткий світловий день, набувають популярності світлові кафе.

Фізична активність. Рух у холодну пору не лише допомагає не замерзати, а також знижувати ризики зайвої ваги, а й утворювати ще більше вітаміну D та серотоніну. Відтак, вдягайте тепло та не забувайте про прогулянки, а також зимові види спорту.

Більше спілкування. Соціалізація є потужним стимулятором мозку. Супрун відзначає, що читання книжок у затишному місці – це чудово, однак не варто себе повністю ізольовувати. Підтримка та спілкування знижує ризики депресії, синдрому вигорання і навіть серцево-судинних хвороб.

Правильне харчування. Науковці довели, що хумус, фалафель та молочна продукція також багаті на амінокислоту триптофан, з якої утворюється той же серотонін. Тому важливе не лише стежити за раціоном, а й займатись фізичними навантаженнями.