Як Людвик Кале зі Станиславова вуса продавав


Сучасні модні видання відзначають сплеск моди на бороду серед чоловіків. Але все нове –це добре забуте старе. Борода була дуже популярною в чоловіків ще у другій половині ХІХ ст. Бороди і вуса тоді часто носили військові, які не мали змоги голитися під час тривалих походів.

Вирішивши, що борода – атрибут мужності й героїзму, чоловіки масово почали її відрощувати. До кінця XIX ст. мода на бороди нарешті минула, зате чоловічі обличчя прикрасили довгі вуса, закручені донизу чи догори за допомогою щипців. Щасливцям, у яких вуса були гарними і густими, заздрили і намагалися їм усіляко наслідувати. Тоді в перукарнях можна було замовити собі накладні вуса, чим деякі модники з радістю користувалися, пише ЗК

Станиславівська преса повідомляє, що у травні 1906 р. пан Людвик Кале з вул. Бельведерської шукав покупця на свої пишні вуса, які готовий був продати за – не мало, не багато – 20 корон. Покупця він знайшов у шинку в особі тамтешнього постійного гостя, муляра пана Міхала. Просто до шинку ви-кликали перукаря, який зрізав вуса і згодом виготовив з них накладні.