Як місто святкуватиме День народження


Цьогоріч святкування 357-ї річниці заснування Івано-Франківська збіглося у часі з Великодніми святами, тому святкові заходи будуть насиченими і різноманітними.

Зокрема, на День міста Івано-Франківськ прийматиме закордонні делегації, підпише нові угоди про співпрацю, проведе низку фестивалів та концертів і планує встановити велосипедний рекорд України, пише Західний кур'єр.

Перша закордонна делегація на святкування Дня міста прибуде до обласного центру Прикарпаття 4 травня з Італії. А загалом, як повідомила начальник міського управління економічного та інтеграційного розвитку Надія Кромкач, їх буде 19. Зокрема, приїдуть гості з Китаю, Франції, Чехії, Угорщини, Словаччини, Румунії, Грузії, Литви, Латвії та кілька делегацій з міст-побратимів Польщі. Всі вони візьмуть участь в урочистій ході з площі Івана Франка до площі Ринок, яка розпочнеться 5 травня о 12.30. Урочисте відкриття святкування Дня міста та фестивалю «Івано-Франківськ – місто для життя» відбудеться на площі Ринок о 13.00.

Під час урочистостей з нагоди Дня міста вручать відзнаки цьогорічним лауреатам міської премії імені Івана Франка. А о 13.45 на площі Ринок відбудеться освячення віднайденого наріжного каменя першої української церкви. Після цього розпочнеться святковий концерт, а мешканців і гостей міста традиційно частуватимуть смаколиком «Пряник-Франик».

Як повідомила директор департаменту культури Надія Загурська, загалом до Дня міста в Івано-Франківську запланували провести 48 різноманітних заходів, 29 з яких у межах фестивалю «Карпатський простір». Впродовж трьох днів на площі Івана Франка відбуватимуться святкові концерти. 3 травня о 21 годині виступатиме гурт «The Hardkiss», 4 травня о тій же порі – гурт «Kazka», а 5 травня о 20.00 розпочнеться концерт Арсена Мірзояна, який о 21 годині продовжить один з відомих румунських гуртів.

Крім цього, у місті пройдуть традиційний «Фестиваль ковалів», акції «Замальовки рідного міста», «Музичні балкони» та «Музичний тролейбус», фестивалі «Мелодії парку» та «Вгору серця». Вперше відбудеться фестиваль живих скульптур. А 4 травня о 10.00 на площі Івана Франка розпочнеться традиційний «Велодень». Міська влада хоче встановити рекорд України за кількістю його учасників, яких для цього має бути не менше трьох з половиною тисяч.

Чимало заходів відбуватиметься на території комплексу Палацу Потцьких, який 3-5 травня стане однією із локацій міжнародного фестивалю «Карпатський простір». Окрім них, «Простір інноваційних креацій «Палац» на площі перед адмінбудинком проводитиме перформативну акцію «Підзорна трембіта – знайди 10 опришків» під підпільною назвою «Прозорість влади», а також виставку на території комплексу проектів дипломних робіт студентів-архітекторів «Архітектура поза часом. Палац Потоцьких – минуле і майбутнє». На День міста, 7 травня, о 21.30 у Палаці Потоцьких покажуть виставу «Шекспір проти Шиллера»

Подбали організатори святкувань і про дозвілля дітей та людей «золотого віку». Для останніх у сквері Руської трійці уже не вперше влаштують затишну і комфортну зону релаксу. Для дітей у парку імені Т.Г. Шевченка проведуть акцію «Острів дитинства» та покажуть шоу з дзеркалами. А на площі Міцкевича влаштують «Дитяче містечко» з інклюзивним простором.