Як на Прикарпатті можна цікаво провести вихідний?


На вихідних можна відвідати цікаві пам'ятки Івано-Франківської області.

Цьонр тижня українці будуть відпочивати цілих три дні через державне свято День Конституції. Це є додатковою причиною, щоб нарешті відправитися у подорож і цікаво провести вихідні.

Tochka.net підготувала тур по Івано-Франківській області з відвідуванням музею бурих ведмедів, справжнісінького вулкану і одного з найкрасивіших водоспадів Карпат. Ну що, поїхали?

Тур вихідного дня: Манява

Манява є одним з найцікавіших сіл Івано-Франківщини. По-перше, воно розташоване в мальовничій місцевості, оточене з трьох сторін скелями, по-друге, недалеко від нього є безліч унікальних місць і цікавих пам'яток.

Манявський скит. На березі річки Манявка в мальовничому місці розташований старовинний монастир, прозваний "Карпатським Афоном" - Манявський скит. Згідно з легендою, він був заснований у 1240 році монахами, які втекли з Києва від монголо-татар. Перша обитель розташовувалася біля святого джерела під Блаженним каменем. Сюди приходили за благословенням руські князі. Після скит був покинутий. Його відродження почалося лише у 1612 році ченцем Іовом Княгиницьким, а вже за  дев'ять років у 1621 році Манявський скит отримав право ставропігії і йому підпорядковувалися понад 500 монастирів Галичини. Буковини і Молдови. Архітектурний комплекс кам'яних і дерев'яних споруд, обгороджених високою кам'яною стіною з вежами і бійницями, вдало вписаний в гірський рельєф. Монастир був закритий у XVIII австрійськими властями, а діяти почав тільки в 1998 році, коли він був повернутий православної церкви.

Манявський водоспад. Одним з найкрасивіших і найвищих водоспадів Карпат є Манявський. Він розташований у гірській ущелині між обривистих скель на р. Манявка. Вода падає декількома каскадами з висоти близько 20 м. У підніжжя водоспаду є невеличке озерце, вода якого, за переказами, має властивість омолоджувати. Дістатися до Манявського водоспаду складно. Найбільш зручний варіант пройтися пішки від околиці села.

Музей бурого ведмедя. У Маняві у 2006 році був відкритий музей бурого ведмедя. Відкриття музею для місцевих жителів - це спосіб вшанувати господаря лісу, який вважається символом могутності і частиною місцевої культури. Експозиція музею складається з 80 "ведмежих" експонатів, в тому числі опудала ведмедиці, а також галереї картин, присвячених ведмежій тематиці. Екскурсії проводяться безкоштовно, проте добровільні пожертвування вітаються.

Тур вихідного дня: Старуня

У Богородчанському районі розташовано ще одне старовинне село, яке цікаво для туристів. Йдеться про Старуню. Саме тут розташована цікава геологічна пам'ятка - грязьовий вулкан. Вулкан у Старуні є єдиною подібною пам'яткою не тільки в Івано-Франківській області, а й в Україні. Вперше вулкан проявив себе у 1977 році після землетрусу в горах Вранча в Румунії та досягав висоти 3 м. Тоді на конусоподібному пагорбі діаметром близько 50 м з'явилися перші кратери, з яких вихлюпувались рідина, грязі і гази. Сьогодні вулкан має 8 кратерів і 12 непостійних мікрократерів, які виділяють газ, воду, глинисту пульпу, інколи нафту або її складові. У вчених кілька гіпотез щодо причин виникнення цього геологічного дива. За однією з них, вулкан утворився на так званій антиклинальной складці, тобто опуклою структурі, яка має кілька розломів земної кори.