Як на Зосиній Волі в Станиславові арештовали полк


У лютому 1912 р. в Станиславові з’явилися незвичні арештанти – під домашній арешт потрапив… увесь 14-й полк драгунів, який розмістився у місті.

Справа в тому, що драгуни були широко відомі в місті своєю любов’ю до бурхливих розваг і схильністю встрявати в різноманітні конфлікти, пише ЗК

Так, у січні 1902 р. драгун став причиною трагічної смерті старої жінки. По вул. Зосина Воля (тепер вул. Коновальця) йшла єврейська родина – крамар Рубін Печеник, його дружина Бліма та їхня 20-річна донька Елла. Одночасно тротуаром проходили кілька драгунів, які конвоювали віз, навантажений вівсом для коней. Драгуни почали зачіпати дівчину, яка йшла трохи спереду від своїх батьків. Мати кинулася до неї на допомогу, а один з драгунів її пхнув. Стара жінка впала, та так нещасливо, що потрапила під віз, який над’їхав, і загинула на місці. Врешті-решт коменданту дивізії кавалерії барону Герману Геммінґену так набридли скандальні витівки драгунів, що він видав наказ про домашній арешт усього полку, від простих солдатів і до сержанта включно.

Драгуни мали право покидати казарми лише у справах служби. Вахмістри мусили прослідкувати, щоб вже о дев’ятій вечора всі драгуни полку знаходились у казармах. Цей арешт протривав аж до кінця перебування полку в Станиславові.