Як намагаються зірвати недільний похід на Межигір’я (документ)


Учасники автопробігів отримують не лише повістки на допити в якості свідків у рамках кримінального провадження, а й сповіщення від органів ДАІ про необхідність з’явитись у відомство з автомобілем та документами.

Про це Євромайдан SOS повідомив адвокат учасників Автомайдану Дмитро Йовдій, який називає згадані сповіщення "незрозумілими за своєю правовою природою документами".

Згідно з інформацією, ці "повістки" від ДАІ мотивуються необхідністю з’ясування обставин якогось правопорушення.

У сповіщеннях відсутні будь-які посилання на норми закону, на підставі яких викликається особа, не зазначено, про яке саме правопорушення йдеться, коли воно було вчинене.

Документ засвідчений печаткою "для довідок" та підписаний інспектором ДАІ, який, за словами Йовдія, "такого роду повноваженнями законом не наділений".

 

"Очевидно, в такий спосіб правоохоронці вчиняють психологічний тиск на учасників Автомайдану, намагаючись відбити бажання у автомобілістів продовжувати свої заходи", - вважає адвокат.

"Адже останнім часом Автомайдан став справді реальною силою, яка створює максимум незручностей чинній владі. Розрахунок йде на те, що люди, яких безкінечно викликають на спілкування з органами міліції (то на допити в рамках кримінальних проваджень, то з автомобілем в органи ДАІ), можуть психологічно не витримати і припинити участь у заходах", - сказав Йовдій.

" І оскільки у правоохоронців відсутні будь-які серйозні правові аргументи для притягнення до відповідальності учасників Автомайдану, з громадянами, які з’являються на такі виклики, просто проводиться "роз’яснювальна робота" з натяками на небезпечні наслідки для них у випадку продовження їх активності", - додав він.

Йовдій наголосив, що єдиним передбаченим законом випадком, коли особа повинна прибути на виклик правоохоронців – це виклик слідчого в рамках кримінального провадження для проведення допиту, що оформлюється повісткою про виклик.

Такий документ обов’язково має містити номер кримінального провадження, в рамках якого здійснюється виклик, статус особи, прізвище слідчого, інші обов’язкові реквізити.

В решті випадків особа не має зобов’язання з’являтись на "запрошення" правоохоронців. У тому числі, наголошує правник, категорично не рекомендується реагувати на пропозиції на зразок: "прийдіть, ми просто поспілкуємось з вами", "тут нічого страшного не трапиться" тощо.

Йовдій радить ходити на допити виключно в супроводі адвоката. "Навіть якщо причина, з якої викликається особа, на перший погляд здається незначною", - наголошує він.

Українська правда