Як навчитися не переїдати: поради, які вам допоможуть


Кожен із нас бодай іноді грішить з переїданням: під час свят, урочистостей, родинних посиденьок. Як же ж відівчитися переїдати, щоб потім не картати себе за кожен зайвий шматок їжі.

Не перетворюйте їжу на нагороду

Їжа – це не просто калорії, які ми отримуємо. Це частина вашої культури та життєвого досвіду, а також відмінна нагорода – і в цілому це дуже навіть непогано, пише Максимум.

Якщо ж "смачні заохочення" стали регулярною звичкою – пора з цим зав'язувати. Спочатку розберіться, після чого ви себе так "нагороджуєте". Можливо, вам просто потрібно навчитися розслаблятися після важкого робочого дня, а не заїдати стреси на дивані?

Їжа – не винагорода - фото 280372

Ну і що?..

Якщо ви намагаєтесь дотримуватися правил здорового харчування, але іноді не втримуєтесь – читайте далі. Кожне ваше "ну і що?" після того, як ви з'їли, до прикладу, гамбургер або картопельку фрі може стати причиною того, що сталевий прес рано чи пізно перетвориться на добротний холодець. Воно вам треба? Звичайно ж, це не означає, що ви повинні їсти одне лише листя салату. Просто не дозволяйте своїм слабкостям заволодіти вами.

Слабкості не мають володіти вами - фото 280373

Але не будьте надто суворими з собою!

Біда – не зайвий шматок піци, який ви з'їли вчора. Біда – коли ви протягом цілого тижня картаєте себе за те, що дозволили собі слабкість. Науковці з Університету Торонто здійснили цікавий експеримент. Під час нього вони змінили показання ваг так, щоб ті, хто дотримується дієти, думали, що набрали 2 кілограми, хоча насправді вони схудли. Виявилося, що ті, хто картав себе найбільше, у результаті, найбільше з'їдали.

Не тисніть на себе - фото 280374

Ви просто забагато їсте

Навчіться врешті-решт прислухатися до свого організму. З-за столу потрібно вставати з легким відчуттям голоду. Не забувайте про те, що до мозку інформація про спожиту їжу доходить пізніше, ніж ви з'їсте піввідра картоплі.

Не відволікайтесь під час їжі

Ніяких телевізорів, смартфонів або книжок. Багатозадачність заважає твоєму організму розуміти, скільки ви їсте, і своєчасно сигналізувати про насичення.

Цікаво: під час їжі запам'ятовуйте, що ви поглинаєте, – так можна скоротити обсяг їжі на 30%.

Під час їжі не відволікайтесь - фото 280375

Ви перевтомлюєтесь

Дефіцит сну та постійна стома сильно впливають на вашу здатність контролювати переїдання. Тому не дивуйтесь, що ви активно прикладатиметесь до кожної порції, навіть якщо вона буде явно зайвою.

Не забувайте достатньо відпочивати - фото 280376
Ну і наостанок, рекомендуємо самостійно готувати страви, які ви їсте. Так ви, щонайменше, будете знати, що саме потрапляє до вашого організму.