Як не отруїтися ліками з домашньої аптечки? Поради прикарпатського лікаря


Ніхто не застрахований від раптового болю голови чи зуба, алергії, печії, підвищення тиску, можна випадково порізатися чи попектися. Тому під руками завжди має бути необхідний набір медикаментів.

Проте ліками з домашньої аптечки дуже легко отруїтися. Які препарати є найбільш небезпечними? Як правильно зберігати ліки? Яка перша допомога при отруєнні? На ці питання відповідає лікар-терапевт Калуського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Уляна Яців, пише Кalushnews.

Які препарати є найбільш небезпечними?

Насамперед ті — у яких різниця між максимально ефективною та токсичною дозою є невеликою. А також ліки, які мають багато побічних ефектів, особливо, якщо зловживати ними.

1. Болезаспокійливі. Усім добре знайомий парацетамол допомагає позбутися болю та знижує температуру. Але при тривалому застосуванні у високих дозах може викликати важке ураження печінки. Проблема в тому, що парацетамол, як й інші ліки, в Україні випускають багато фірм під різними назвами. А люди часто не звертають уваги на склад препарату. А ще парацетамол входить майже до всіх комбінованих засобів від застуди. Ось тут і легко порушити безпечний ліміт у чотири грами на добу.

Ризикованим є і поєднання знеболювальних. Наприклад, комбінація з аспірину, ібупрофену та диклофенаку може спровокувати небезпечну для життя шлунково-кишкову кровотечу. Адже ці препарати — із групи нестероїдних протизапальних засобів. Їх одночасний прийом збільшує ризик побічного ефекту.

2. Судинозвужувальні краплі від застуди. Так, це ті краплі, які допомагають полегшити дихання. Але зловживати ними не можна. Річ у тому, що при тривалому застосуванні вони, по-перше, викликають звикання, по-друге, починають звужувати судини мозку. А це виражається в запамороченні, головному болю. Дитина при передозуванні навіть може втратити свідомість.

Користуватися краплями із судинозвужувальною дією можна не більше 3-5 днів.

3. Антибіотики можна приймати тільки за рекомендацією лікаря. Адже вони не тільки вбивають погані мікроорганізми, але й знищують корисні бактерії в кишечнику, на шкірі, ротовій порожнині. Тому під час прийому антибіотиків у пацієнтів часто розвивається ще й кандидоз — грибкове захворювання (грибки швидко ростуть у середовищі, де немає корисних бактерій).

Антибіотики у великих дозах (звісно, мова не про те, коли від цього залежить життя) погано впливають на органи люди. Найбільше страждають печінка та нирки — адже їм доводиться виводити препарати з організму.

4. Засоби від тиску, алергії, антидепресанти потребують правильного дозування. Адже вони впливають на психічні функції людини, можуть викликати токсичну дію на печінку, нирки, дати ускладнення на серце.

Часто ці препарати є несумісні з іншими медикаментами. Тому завжди потрібно попереджувати лікаря, який виписує вам новий медикамент, що ще і в яких дозах ви приймаєте.

Багато ліків від алергії, заспокійливі мають снодійний ефект, їх не можна приймати водіям, іншим людям, робота яких потребує значної уважності.

5. Рослинні засоби. Лікуючись травами, важко визначити потрібно дозу.

Люди часто забувають про те, що фітопрепарати, настойки та настоянки мають протипокази та побічну дію, як й інші ліки. Наприклад, настойку глоду не можна вживати людям із низьким тиском, вона може викликати брадикардію — уповільнене серцебиття. Плоди чорноплідної горобини протипоказані при виразці шлунки, підвищеній здатності крові до згортання тощо.

Лікар-терапевт Уляна Яців наголошує:

— Прийом будь-яких медикаментів потрібно узгоджувати зі своїм лікарем! Ніколи не поєднуйте медикаменти з алкоголем.

Як правильно зберігати ліки?

Блістери з таблетками, тюбики з мазями, пляшечки з сиропами — усе має зберігатися не в перемішу, а розфасоване по групах. Найкраще кожну з них підписати — “від серця”, “від болю”, “від шлунку”, “зовнішні препарати”. Так в аптеці потрібні ліки легко зможете знайти не тільки ви, а й інші люди.

Потрібно слідкувати за терміном придатності медикаментів. Іноді його вказують тільки на упаковці. Загалом упаковку з інструкцією краще зберігати, адже не завжди буде час і можливість шукати інформацію в Інтернеті.

Переглядати домашню аптечку необхідно раз на півроку і викидати протерміновані ліки.

 Фото із сайту radiotrek.rv.ua

Інструкцію читати обов’язково! І не тільки ознайомитись із протипоказами і побічними ефектами, а ще й слід глянути, чи не слід поставити медикаменти у холодильник. Це стосується, насамперед, антибіотиків, гормональних препаратів, тих, що містять живі бактеріальні культури. Також у холодильнику зберігають сиропи, настої та відвари трав, краплі для очей. Іноді у холод слід поставити і всі мазі. Якщо температура повітря більше 25 градусів, вони просто розтопляться.

Яка перша допомога при отруєнні?

Викличте швидку медичну допомогу.

За час до приїзду швидкої, якщо людина при свідомості, потрібно:

- дати їй випити близько літра теплої підсоленої води,

- викликати блювоту подразненням кореня язика,

Якщо людина без свідомості, але її пульс і дихання в нормі, то її потрібно покласти у положення лежачи на животі, голову повернути вбік. Це врятує від задухи і якщо її знудить. Кожну хвилину слід перевіряти пульс.

Якщо ж людина не дихає, слід негайно починати робити штучне дихання. Якщо немає пульсу — непрямий масаж серця.

Також потрібно з’ясувати, які ліки і скільки випила людина. Цю інформацію буде потрібно повідомити лікарям.

Будьте обачні і хай з вами та близькими не трапиться нічого лихого!