Як оцінюють результати виборів прикарпатські політологи


Серед рекордної кількості кандидатів у першому турі президентських виборів (аж 39!) українці обрали артиста-коміка Володимира Зеленського, який не має політичного досвіду (хіба що виконує роль президента у кінофільмі «Слуга народу») і чинного Президента України Петра Порошенка, які позмагаються у другому турі за відоме крісло на Банковій.

Відповідно до даних, оприлюднених на сайті Центральної виборчої комісії, за В. Зеленського проголосувало понад 30 відсотків виборців, а за Порошенка – 16. Третя на виборчих змаганнях – Юлія Тимошенко, четвертий – Юрій Бойко і замикає «п’ятірку» – Анатолій Гриценко, пише газета Галичина.

Голоси за мрію

Шукаючи відповідь на запитання, чому ж українці зробили вибір на користь В. Зеленського, чимало людей, з якими мені доводилося спілкуватися про результати виборів, у тому числі й моїх колег-журналістів, пов’язують його успіх з комедійним політичним телесеріалом «Слуга народу» про неймовірну історію обрання простого вчителя Президентом України.

На завершенні фільму його головний герой – президент Василь Голобородько, роль якого виконує В. Зеленський, після несправедливих тюремних поневірянь повертається і об’єднує всю Україну, разом із Кримом. Україна стає могутньою та економічно розвиненою державою на світовій мапі. За словами самого В. Зеленського, у своєму серіалі він показав «Україну мрій». Схоже, його виборці повірили йому, перенісши сприйняття картинного президента-реформатора на українські реалії.

Актор і Мазепа

Коментуючи результати президентських виборів, доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника Сергій Адамович, звернув увагу, що у період першого туру президентських виборів в Україні більшість кандидатів створили нам свято популізму, не хотіли або не могли окреслити напрямків своєї подальшої роботи, але змагалися в обіцянках. А самі вибори засвідчили, що в Україні гостро відчувається потреба в нових обличчях, виразником чого є результат В. Зеленського.

Щодо виборчих тенденцій в Україні, то С. Адамович зазначив, що математично перевага в другому турі мала б бути на боці В. Зеленського, але за результатами першого туру бачимо, як може нарощувати підтримку чинний президент і не знаємо, як поведе себе В. Зеленський. Для П. Порошенка надзвичайно важливо мобілізувати на свій бік усіх проукраїнських виборців, а Зеленський мав би закріпити за собою симпатії півдня і сходу України, а також зберегти підтримку молоді на заході і в центрі країни, звернув увагу експерт.

«Імовірно, що в другому турі президентських виборів П. Порошенко буде шукати з В. Зеленським сутички в дебатах, а той і далі намагатиметься уникати їх, бо чим менше він говорить, тим більше залишається своїм для більшого числа виборців. Хоча Зеленський може вдатися до тролінгу чинного президента, що заважатиме П. Порошенку розкрити свої компетентності», – припустив С. Адамович.

Основні сценарії розвитку подій після обрання президента у другому турі професор С. Адамович бачить доволі оптимістично: «Після того, як наша країна пережила В. Януковича, думаю, не слід драматизувати будь-який результат другого туру. Так, прихід до влади вдруге П. Порошенка може законсервувати існуючу корупційну складову політики і стимулювати його закріпити за собою більше повноважень. Але П. Порошенко – це І. Мазепа сьогоднішнього дня, котрий, як його величний попередник, компетентний, вміє розмовляти з європейськими державами, вибрав правильний курс для держави, але допустив збідніння широкого загалу людей і високий рівень корупції, через що і не користується авторитетом у значної частини суспільства. Можливо, історія цього разу не повториться, і П. Порошенко не тільки збереже владу, а й далі втілюватиме в життя проукраїнський курс в політиці, реалізовуватиме реформи і нарешті почне карати своїх корумпованих друзів».

Натомість прихід до влади В. Зеленського, за словами С. Адамовича, викликає побоювання у виборців, що той розверне країну знову в східному напрямі і через свою елементарну нефаховість стане маріонеткою в руках найближчого оточення. Крім того, перемога В. Зеленського може призвести до остаточного переформатування України в парламентську республіку, і тоді ми перестанемо переживати битву титанів, світла і пітьми і т. д. під час кожних президентських виборів. Ці вибори стануть початком появи на політичній сцені нових політичних акторів, і від нас теж залежить, щоб вони не були маріонетками олігархів, звернув увагу С. Адамович.

Між невизначеністю та умовною стабільністю

Доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології ПНУ ім. В. Стефаника Василь Климончук вважає вибір українців у першому турі президентських виборів доволі очікуваним. На його думку, українці не хочуть підтримувати представників старої політичної еліти, яка олігархізувалася і віддалилася від проблем суспільства. Очікування швидких реформ, які не відбулися, корупційні скандали, низький рівень довіри до влади сприяли такому результату голосування. Також можна спостерігати регіональний вибір, де виборці віддали свої голоси кандидатам через свої ідеологічні чи ціннісні критерії.

«У другому турі перед виборцями постане питання вибору цінностей та майбутнього, – зазначив В. Климончук. – Схоже, та частина виборців, які голосували за своїх кандидатів, обиратимуть між невизначеністю та вже існуючою умовною стабільністю. Патріотично налаштовані виборці голосуватимуть радше за чинного Президента, значна кількість проігнорують вибори і ще важливою буде особливість електоральних вподобань на сході та півдні України, яка може бути визначальною для перемоги двох кандидатів. Суспільство сприйме волевиявлення у другому турі, яким би воно не було, адже попереду парламентські вибори, які будуть не менш визначальні для розвитку та стабільності суспільства».

Політичні маски

Не такими обнадійливими є оцінки результатів першого туру президентських виборів від політичного експерта Олександра Палія: «Вибір з одного боку – оптимістичний, з іншого – песимістичний. Оптимістичність полягає в тому, що кандидати, які маскували себе під українських політиків, а насправді ними не є, програли. Песимізм – у тому, що виявилось дуже багато наївних людей, які голосували за замаскованих політиків, а також за Зеленського, який є начебто новим обличчям. А насправді він упродовж років виступав клоуном на корпоративах найбільших олігархів. Тобто віддано голоси за надуту кульку, що насправді нічого собою не представляє. Люди у нас дуже політично наївні, а це небезпечно в тих умовах, у яких живе наша країна».

За словами експерта, виборчі тенденції України йдуть у загальносвітовому річищі примітивізації політики. Багато людей не можуть приміряти наслідки свого вибору на себе. Вони не усвідомили зв’язку між поставленою галочкою у виборчому бюлетені і її наслідком. Якщо переможе П. Порошенко у другому турі, то він буде кардинально оновлювати свою політику, про що він уже заявив. Він прийматиме серйозні рішення, у тому числі і кадрові, прогнозує О. Палій. Якщо ж переможе В. Зеленський, то, вважає він, може бути так, що просто попродають посади, нацарюють і втечуть. І, як у Шевченка, «її, окраденую, збудять»...

Коли аналізуєш результати першого туру президентських виборів і пристрасті навколо них, закономірно спадає на думку фраза: «Кожен народ має ту владу, на яку заслуговує». Українці не виняток. Все починається з кожного з нас, тому й відповідальність за долю країни спільна.

Автор: Оксана Процюк