Як пережити спеку? Поради від Супрун


Виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла українцям, що варто робити, аби пережити спеку та зберегти організм в порядку.

"+30 градусів на стовпчиках українських термометрів. А це означає підвищені ризики згоріти на сонці, перегрітися, отримати теплову травму та в цілому безжально потерпати від постійної спеки. Зібрала поради про те, як правильно це пережити. Усе аби ви були здорові та мали під рукою корисну інформацію про безпеку", - написала Супрун у Facebook.

Як піклуватися про шкіру

▪ Засмага є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання і намагається "захиститись". Крім того, ультрафіолет буквально сушить шкіру та може активувати герпевірус.

▪ Сонцезахисний крем варто наносити на шкіру щоразу, як виходите на вулицю.

▪ Щоб зменшити запалення та позбавитись болю опіків, не обробляйте уражену поверхню шкіри жодними кремами, пінами, оліями чи жирними речовинами, зокрема сметаною.

Що краще пити в спеку

▪ Доросла людина втрачає з потом 0,5-1 л рідини на добу. А в спеку втрати можуть сягати 1-1,5 л/год. Тому постійно носіть свою пляшку з водою.

▪Алкоголь спричиняє зневоднення, через нього стає ще спекотніше, а ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного.

▪ Щоб відчути прохолоду, треба охолодити шкіру, а не шлунок. Тому крижаний напій в спеку чи морозиво не втамовують спрагу.

Що робити, аби не перегрітися на сонці

▪ Відпочивайте у затінку, носіть капелюх, легкий одяг з довгими рукавами й штани для захисту від сонячних променів, намагайтеся не знаходитися на вулиці в піковий період спеки - з 11:00 до 16:00.

▪ Правильно одягайте дітей. У спеку їм не потрібні шапки, кофтинки й шкарпетки, щоб не продуло.

▪ Не залишайте дітей чи домашніх улюбленців в автомобілі без нагляду. Байдуже, що це в затінку чи всього на пару хвилин.