Як підготуватися до УЗД? Консультує франківський лікар


Одним з найпопулярніших видів обстежень є ультразвукова діагностика, на що вказують її доступність та безпечність.

УЗД дозволяє визначити форму, структуру та розміри більшості внутрішніх органів, провести оцінку їх функціонування, виявити новоутворення на ранніх стадіях.

Але варто зауважити, що запорукою якісної діагностики є не тільки досвід лікаря та апаратне забезпечення, а й правильна підготовка до обстеження! Тож давайте разом розглянемо, як оптимально підготуватися до обстеження!

         УЗД ОЧП (органів черевної порожнини)

Цей вид діагностики включає в себе обстеження печінки, жовчного міхура та його проток, підшлункової залози і селезінки. Рекомендований при болях у животі, порушенні стільця, диспепсичних розладах.

За 2-3 дні до обстеження лікарі рекомендують не вживати продукти, що викликають здуття та метеоризм (бобові, гриби, капуста, молочні продукти та ін.)

Також зауважую, що саме обстеження варто проводити натщесерце. Якщо ви записані до лікаря на ранкові години, тоді не можна снідати і не пити воду, якщо ви записані на обідній або вечірній час – старайтеся не вживати їжу за 6-7 годин до обстеження.

         УЗД нирок, сечового міхура

Ці види узд проводять при болях у попереку, при підозрі на різного роду ураження нирок,  сечокам’яну хворобу та ін.

Певної специфічної підготовки УЗД нирок не потребує. Варто тільки уникати здуття, а саме відмовитися на кілька днів від вищеперерахованих продуктів. На УЗД сечового міхура варто прийти з повним сечовим міхуром, для цього за годину поступово випити 500-700мл води.

         УЗД органів малого тазу

В залежності від показань, та призначення лікаря, обстеження органів малого тазу шляхом УЗД можна робити трансабдомінально (прикладаючи датчик до живота) або трансвагінально (ввести вагінальний датчик у піхву). УЗД органів малого тазу проводять при підозрі на вагітність, для діагностики кіст, міоми тіла матки та інших порушень жіночої сечостатевої системи.

Для підготовки до трансабдомінального обстеження варто наповнити сечовий міхур. Як вже згадувалось, варто за годину випити близько 500мл води. Те саме стосується підготовки до УЗД простати.

 Підготовка до транс вагінального обстеження передбачає стандартну підготовку як до прийому лікаря гінеколога. Для вашої безпеки на вагінальний датчик лікар одягає презерватив, тому завчасно попередьте лікаря про можливу алергію на латекс.

         УЗД молочних залоз

УЗД молочних залоз не потребує особливої підготовки, але важливим є вибір дати проведення обстеження. Якщо під час само обстеження ви виявили якесь ущільнення, тоді звичайно ж варто звернутися до лікаря якомога швидше. Якщо це суто профілактичне обстеження – рекомендовано проводити його на 4-6 день менструального циклу. Саме в ці дні зникає набряк з грудей і вони не є болючими.

На рахунок таких видів УЗД, як УЗД щитоподібної залози, серця, суглобів, судин, лімфатичних вузлів та ін. – насправді жодної підготовки не передбачено. При появі підозрілих симптомів або ж при призначенні лікаря – ви можете у будь-який час зателефонувати у коллцентр Оксфорд Медікал – оператор зорієнтує Вас, які саме обстеження бажано провести та до якого лікаря звернутися, знайдуть найбільш зручний час прийому для вас!

Сучасне обладнання дозволяє провести ранню діагностику багатьох захворювань, а цінова політика центру є доступною для кожного пацієнта! 

Запис на діагностику: 0673777299, 0503777299

Бажаю доброго здоров’я вам та вашим близьким!

Надія Іванівна Микитинська – лікар УЗД медичного центру Оксфорд Медікал

На правах реклами

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!