Як позбутися похмілля: поради медиків


Похмілля – стан алкогольного отруєння, який виникає через перевищення індивідуальної дози алкоголю. Воно може мати дуже небезпечні наслідки, існують навіть летальні випадки, тому дуже важливо вчасно допомогти організму в боротьбі з токсинами.

Про це в ексклюзивному коментарі Здоров'ю 24 розповіли доцент кафедри анестезіології та реаніматології Буковинського державного медичного університету Сергій Акентьєв, нарколог Олег Страшок та психолог Вікторія Скуратова.

Симптоми похмілля виникають через декілька годин або на наступний день після вживання алкоголю.

Похмілля – симптоми:
  • Нестерпний головний біль пульсуючого характеру;
  • Сухість у роті, печія, спрага;
  • Серцебиття, порушення ритму серця;
  • Підсилене виділення сечі, порушення випорожнення;
  • Різке психічне сприйняття навколишнього середовища, тремтіння кінцівок і всього тіла, дратівливість;
  • Почервоніння очей, чутливість до світла і шуму, втрата апетиту;
  • Депресія, може охопити так звана "адреналінова туга" – почуття провини, відчуття, що напередодні зробив щось неналежне і неправильне.

Больові відчуття допоможе знизити ацетилсаліцилова кислота: "Упсарин Упса", "Аспірин-С". Але у великих кількостях ці препарати вживати не можна, оскільки може виникнути виразкова кровотеча. Крім того, передозування спричиняє розвиток нудоти, болю в животі, а також зниження гостроти зору та слуху.

Не буде зайвим вживання простого активованого вугілля (5-7 таблеток) або інших абсорбентів ("Ентеросгель", "Атоксил", "Полісорб"). Краще це зробити одразу після закінчення застілля. Тоді ліки будуть ефективнішими і допоможуть розщепити токсини. Також замість ліків спробуйте розжувати шматочок кори вербної лози.

Покращити емоційний стан допоможуть препарати "Гліцин" або "Фосфоглів".

У разі виникнення нудоти і позиву до блювання, краще не стримувати себе і спорожнити шлунок. Не рекомендують боротися з похміллям вживанням алкоголю. Це може тільки погіршити стан. 

Оптимальним є обмеження активності, бажано у стані сну. За наявності похмільної спраги замість звичайної води перевага надається використанню капустяного або огіркового розсолу, які вважають оптимально збалансованими розчинами солей калію і натрію. Це сприяє протіканню окислювально-відновлювальних реакцій в печінці.

Доцент Сергій Акентьєв
 
“ Ефективними засобами полегшення похмілля є – гранатовий або яблучний соки, мед, розчинений у воді, з додаванням лимону. Звичайну воду можна вживати з 3-5 таблетками "Аспаркаму" або "Панангіну" для регуляції вмісту калію і магнію. Також одним з простих засобів може бути слабкий розчин соди (півложки харчової соди на склянку води), який нормалізує зсув кислотно-лужної рівноваги. Корисно вживати молоко або кефір для зв'язування і припинення всмоктування токсинів, що накопичуються в кишечнику, або замінити м'ясним бульйоном”.

Традиційні міцні кава і чай можуть погіршити стан похмілля, спричинивши ускладнення з боку серцево-судинної системи (синдром "святкового серця"). Тому вживати в стані похмілля стимулюючі напої категорично заборонено.

Якщо ви відчуваєте похмілля – краще відмовитися від вживання алкоголю.

Психолог Вікторія Скуратова
 
“ По-перше, слід прислухатися до своїх бажань. Якщо людині хочеться спати, то потрібно спати; якщо людині хочеться їсти – то слід поїсти, але якщо цього робити не хочеться, то змушувати себе не потрібно. По-друге, варто дотримуватись дієти. Виключити: смажене, гостре, жирне, солоне. Це мають бути овочі або м'ясо на пару, каші, дієтичні супи. По-третє, варто пити побільше води. Ідеально підійде столова вода, така як "Поляна квасова", "Боржомі". Вода допоможе зняти інтоксикацію і зменшити зневоднення”.