Як працює лабораторія Івано-Франківської Центральної міської клінічної лікарні


Коли мова йде про заклади медицини, чи то поліклініка, чи лікарня, важко оминути увагою таке надзвичайно важливе відділення, як клініко-діагностична лабораторія. При Центральній міській клінічній лікарні лабораторія функціонує відтоді, відколи існує й сама лікарня.

Лабораторія – це насамперед діагностика усіх органів і систем. У цьому відділенні і встановлюють причину захворювання, і визначають стан того чи іншого органу на момент обстеження. Проводяться загальноклінічні обстеження крові: лаборанти визначають рівень гемоглобіну, лейкоцитів, еритроцитів, швидкість осідання еритроцитів у крові, тощо. Також тут проводять клінічний аналіз сечі за усіма параметрами – фізичні і хімічні властивості та мікроскопія сечі. Виконується широкий спектр біохімічних досліджень. Виконуються коагулогічні дослідження, тобто медики визначають показники згортання крові. Проводяться дослідження імунограми.

«Ми стараємося кожного року ввести якусь нову методику, або відновлюємо призабуті методики досліджень. Бувають у нас  такі випадки, коли людина приходить на прийом до терапевта чи хірурга з одними скаргами, а після проведення діагностики, у неї виявляють супутню патологію, про яку пацієнт навіть не підозрював. Наша лабораторія прагне, щоб усі обстеження були якомога точнішими. Для цього існує давно вже розроблена система контролю якості. Ми щодня проводимо певні дослідження і спостерігаємо за коливаннями результатів”, – розповідає завідувач відділенням Галина Марків.

За її словами, іноді самі лаборанти, а іноді лікуючі лікарі, після відвідання різноманітних семінарів, в Україні, чи за кордоном, розповідають про нові методики, які нещодавно почали використовувати у лабораторіях провідних клінік Європи. Запровадити такі  методики стараються і в лабораторії ЦМКЛ.

З допомогою головного лікаря Івано-Франківська Тараса Масляка у лабораторії вдалося оновити практично усе обладнання. Усі прилади, на яких працюють лаборанти, мають від одного до п’яти років використання, а це показники європейського стандарту.

Кожен медичний працівник погодиться: без лабораторії медики обійтися не можуть. Лабораторні дослідження відіграють величезну роль  у будь якій спеціальності. До прикладу – стоматологія. Адже ризиковано проводити стоматологічні втручання пацієнтам із високим рівнем глюкози, тим, хто приймає кроворозріджуючі препарати. Окремі пацієнти повинні перед початком лікування провести аналіз коагулограми, визначити кількість тромбоцитів  і показати лікарю, чи усі показники є в межах терапевтичної норми.

Робота клініко-діагностичної лабораторії Центральної міської клінічної лікарні складна і непомітна на перший погляд. Тут функціонують три підрозділи. Працівники планової лабораторії з 8.00 до 10.00 проводять забір крові у лікарняних відділеннях. За цей час збирають усі необхідні матеріали і у контейнерах доставляють до лабораторії. А з 10.00 до 14.00 тут опрацьовують принесений матеріал.

Окремий лаборант ургентної лабораторії працює на приймальному покої. Він проводить забір аналізів по мірі поступлення пацієнтів, і, протягом 30-40 хвилин, в залежності від напливу пацієнтів, має видати готові результати.

Також у лікарні працює лабораторія при відділенні анестезіології та реанімації. Адже реанімаційне відділення повинне мати в штаті окремий пост лабораторії.

Основним завданням  лабораторії  є  швидке і  якісне виконання досліджень біологічного матеріалу. Лабораторія повинна гарантувати якість досліджень і працювати на пацієнта.

Роль лаборантів надзвичайно важлива. Саме від їхньої уважності, від їхнього професіоналізму часто залежить робота усіх наступних відділень. Проте головне для цих людей одне – здоров’я кожного пацієнта, який потрапляє до лікарні.

Любов Загоровська