Як правильно лікувати ГРВІ у дітей. Поради франківського лікаря


З настанням холодної пори року різко зростає кількість гострих респіраторних вірусних інфекцій,які в структурі інфекційних захворювань посідають перше місце. При цьому на грип припадає 12-15%.

В епідемічний сезон за короткий період часу (4-6тижнів) цю недугу підхоплюють 70-85% населення. Близько половини з них діти. ГРВІ  та грип залишаються однією  із небагатьох інфекційних хвороб  які не мають тенденції до зниження та практично є єдиною інфекцією, епідемії  якої виникають щорічно.

Збудники хвороби – віруси, які передаються повітряно-крапельним щляхом при спілкуванні, кашлі, чханні. Починається хвороба гостро  та швидко наростає  клініка, період  заразності до 5 днів. Тому дуже важливо при перших ознаках хвороби звертатися  за медичною допомогою,  не йти на роботу,  на навчання, в дитячий садок. Для уникнення зараження кожен з нас, навіть почуваючись здоровим, має застосовувати заходи профілактики.

Одним  з найефективніших методів профілактики грипу залишається вакцинація дитячого та дорослого населення протигрипозною вакциною. Профілактичні щеплення сприяють виробленню захисних противірусних антитіл до грипу. Оптимальним часом для проведення профілактичних щеплень проти  грипу є жовтень – листопад місяці. Щеплення необхідно проводити в медичному закладі після огляду лікаря. Для епідсезону 2018-2019 в Україні  проводиться вакцинація проти грипу.

Що робити, щоб дитина не захворіла?

У зимовий період коли різноманітні віруси і бактерії особливо активуються, батькам слід звернути увагу на раціон дитини. У ньому повинно бути достатньо фруктів та овочів, багатих на вітамін С: апельсини, мандарини, лимони, яблука, квашена капуста тощо. Загалом  харчування дитини повинно бути збалансованим завжди, а в зимовий  період  оcобливо.

10 простих правил:

1.Менше людей — менше вірусів. Уникайте людних місць.

2.Концентрація вірусів просто неба у тисячі разів  менше, ніж в будь-якому приміщені, будь то квартира, шкільний клас. Тому за можливості більше гуляйте на свіжому повітрі, а приміщення слід ретельно провітрювати.

3.Чим ближче до людини, тим більше шансів заразитися. Тому дотримуйтеся дистанції, уникайте місць великого скупчення людей.

4.Побачили (почули) людину з ознаками застуди (кашель, чхання, закладений ніс)- тримайтесь максимально подалі.

5.Руки хворого — джерело інфекції. Якомога менше рукостискань! У громадських місцях та транспорті  взагалі краще бути в рукавичках. Особливу увагу зверніть на  дверні ручки, поручні в міському транспорті. А по приходу додому гарно вимийте та продезінфікуйте  руки.

6.Віруси найбільше активуються у місцях, де багато дітей. Особливо слід  бути обережним, коли відвідуєте дитячі  поліклініки.

7.Вірусні частинки годинами й цілодобово зберігають свою активність в сухому, теплому, і нерухомому повітрі та практично миттєво гинуть у чистому, прохолодному  повітрі, вологому і рухомому. Не можна перегрівати приміщення. Обов'язково  частіше провітрюйте, а також не слід забувати про зволоження.

8.Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень:  температура 16-22*С, відносна вологість  повітря 40-70%. Створіть комфорт в цих межах. А якщо вам прохолодно краще тепліше одягніться.

9.Мийте руки. Немає можливості — використовуйте вологі   гігієнічні та дезінфікуючи серветки.

10.Зволожуйте  слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення  в  носові ходи краплі  або спреї на основі сольових розчинів(чим більше людей навколо — тим частіше). Полоскайте рот звичайною  водою. Найпростіший сольовий розчин можете приготувати  самі:1 чайна ложка солі   на 1 літр кип'яченої води.

Коли варто звернутися до педіатра?

  • Відсутність поліпшення на 4 день хвороби;
  • Підвищення температури тіла на 7 день хвороби;
  • Погіршення після поліпшення;
  • Виражена тяжкість стану при помірних симптомах  ГРВІ;
  • Поява ізольованого або в поєднанні: блідість шкіри, задишка, спрага, інтенсивний біль, гнійні виділення;
  • Посилення кашлю, зниження його продуктивності, глибокий вдих призводить до кашлю;
  • При підвищення температури тіла  практично не допомагають або дуже  ненадовго парацетамол або ібупрофену.

Терміново потрібен!

  • Втрата свідомості;
  • Судоми;
  • Ознаки  дихальної  недостатності (важке дихання, задишка, відчуття нестачі повітря);
  • Інтенсивний біль де завгодно;
  • Навіть помірний біль у горлі за відсутності нежитю (біль у горлі + сухий ніс — це часто симптом ангіни, яка вимагає лікаря та антибіотика);
  • Навіть  помірний  головний  біль у поєднанні з  блювотою;
  • Набряк  шиї;
  • Висип, який  не зникає при  натисканні на нього;
  • Температура тіла  вище 39*С, яка не починає знижуватися через 30 хвилин після застосування жарознижувальних препаратів;
  • Будь-яке підвищення температури  тіла у поєднанні з ознобом  і блідістю.

Пам’ятайте: при виникненні перших симптомів, необхідно не зволікати, звернутися до лікаря-педіатра та пройти первинний огляд, який допоможе впоратися з недугою вашої  дитини, надасть поради, що до догляду вашої дитини під час захворювання.

На правах реклами