Як правильно організовувати зимові походи в гори. Поради прикарпатських рятувальників


Гірський відпочинок вимагає особливої підготовки та відповідального ставлення. Перш ніж вирушити у похід, рятувальники радять зареєструвати свій туристичний маршрут в регіональному підрозділі рятувальної служби.

За словами прикарпатських рятувальників, ця процедура дуже проста та не займає багато часу. Крім того, реєстрація є безкоштовною. Це можна зробити за 10 днів до походу.

Представник туристичної групи повинен повідомити оперативного чергового відповідної аварійно-рятувальної служби про похід, вказати його тривалість, маршрут та склад групи.

Як правильно організовувати зимові походи в гори?

Взимку найбільшою небезпекою для мандрівника є висока імовірність відмерзання кінцівок та переохолодження організму. Крім того, наявність снігу в горах сильно ускладнює пересування, а також створює імовірність сходження снігових лавин. Тому зимові походи вимагають більш ретельної підготовки та використання спеціального спорядження.

Важливо в гори ходити групами, в яких є досвідчені туристи та інструктори. В залежності від виду і тривалості маршруту необхідно мати спеціальне якісне спорядження. Це зимове тепле взуття, наплічник, вовняний светр, вітрозахисний костюм, шапку. Важливо з собою мати запасні теплі шкарпетки (2 пари). Також необхідно мати медичну аптечку з еластичним бинтом. Аптечка може бути одна на групу. Мобільні телефони, топографічні карти та GPS-приймачі завжди стануть у нагоді, так як з допомогою телефона можна зв’язатись з навколишнім світом, а з допомогою GPS можна легко орієнтуватись на місцевості при поганій видимості.

У випадку поганої погоди та заметілі слід відмовитись від походу. Також не слід йти у похід при темряві чи тумані.

Пересування в горах взимку вимагає робити постійні зупинки на 5-15 хв., щоб забезпечити відповідну терморегуляцію організму. Якщо не робити такі зупинки, то організм може спітніти, а потім легко переохолодитись. На підйомах слід сповільнювати швидкість руху та постійно звертати увагу на стан найслабших учасників походу.

Пам’ятайте, що більшість нещасних випадків та смертей ставались при спусканні зі скель та різких підйомів. Також у будь-якому поході лижні палиці тільки підвищать вашу безпеку та полегшать пересування місцевістю.

Загалом, зважаючи на збільшення кількості надзвичайних подій за участю туристів, усім любителям активного зимового відпочинку у горах радимо завжди дотримуватися правил безпеки та слідкувати за сніголавинною ситуацією за посиланням на ресурсі УкрГідрометцентра.

Реєстрація туристичних груп:

Івано-Франківська область

Закарпатська область

Державна служба України з надзвичайних ситуацій наголошує, що, вирушаючи у туристичний похід, потрібно дотримуватись наступних порад від рятувальників:

  • обов'язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу, а краще — зареєструйте свою гірську мандрівку на рятувальних постах;
  • уникайте походів поодинці. Мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи;
  • переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу. Візьміть з собою достатню кількість їжі та води, а також необхідний одяг;
  • поцікавтеся умовами місцевості і прогнозом погоди;
  • обов'язково візьміть з собою перевірені туристичні карти;

Дбайте про свою безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101.